Afbeelding

Raadslid Van den Acker ‘vrijgesproken’

Politiek

Er is geen bewijs gevonden dat raadslid Dirk van den Acker niet-integer zou hebben gehandeld. Deze conclusie trekt de permanente commissie integriteit van de VVD op basis van eigen onderzoek. 

De afgelopen zomer brak binnen de lokale afdeling van de partij een grote rel uit rondom Van den Acker. Hij zou zich niet aan afspraken houden, zich verzetten tegen een eigen plan van de partij om de financiën van Bodegraven-Reeuwijk te versterken en kwaad spreken over zijn toenmalige fractievoorzitter, Willem Zuyderduyn. Overigens heeft Van den Acker zich steeds van commentaar onthouden.

Hoogoplopende ruzie

De ruzie liep hoog op, twee van de vijf fractieleden (Zuyderduyn en Frank Rijkaard) stapten over naar de nieuwe partij Lokaal Liberaal. Het Regiobestuur onder aanvoering van Christel Mourik nam de bestuurlijke touwtjes over. Ook voorzitter Lou Harten en secretaris Willem Ginjaar verlieten met slaande deuren de partij. Twee commissieleden werden definitief uit hun functie gezet, een van hen sloot zich aan bij Lokaal Liberaal. Ook  werden nieuwe commissies benoemd voor de opstelling van het verkiezingsprogamma 2022-2026 en het samenstellen van de kieslijst. 

Die commissies lijken hun werk te hebben gedaan: op 28 oktober stellen de leden het verkiezingsprogamma en de kieslijst vast. Op de website van de partij staat inmiddels het concept. In de toelichting staat: “De VVD heeft een krachtige lokale club van ruim 20 enthousiaste liberalen in de startblokken staan. Klaar om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.” 

De suggestie om de afdeling Bodegraven-Reeuwijk bestuurlijk onder die van Gouda te schuiven is naar de toekomst verschoven. Voorzitter Christel Mourik: “Wanneer programma en lijst zijn samengesteld gaan we aan de slag met de vorming van een nieuw lokaal bestuur.”

Green Valley

Opvallend: in het concept-programma ontbreekt het ambitieuze plan onder de naam Green Valley, waarmee Bodegraven-Reeuwijk de financiële problemen zou kunnen oplossen. Raadslid Van den Acker was verklaard tegenstander van dit plan, dat uit drie onderdelen (betiteld als geldmotoren) bestond: het omvormen van onze gemeente tot een proeftuin voor nieuwe logistieke oplossingen en mobiliteit, het neutraal maken van de gemeente door het aanleggen van zonnepanelen en het omzetten van de bestemming recreatiewoningen in permanente bewoning. Het plan was al uitgebreid besproken met ondernemers, ambtelijke staf en gemeentelijke bestuurders, maar lijkt nu een stille dood te sterven. 

Opvolger

De VVD beraadt zich intussen nog op de eventuele opvolging van wethouder Inge Nieuwenhuizen, die burgemeester wordt in het Drentse De Wolden. Zij wordt vermoedelijk begin januari geïnstalleerd. Een opvolger heeft geen zekerheid dat hij/zij na de verkiezingen op 22 maart kan terugkeren op de wethouderszetel. Fractievoorzitter Robin Kersbergen heeft desgevraagd gemeld dat “nog diversen gesprekken lopen. Een beetje zorgvuldigheid kan geen kwaad in delen.”

door Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën