Verdiep je in de mensen met wie je werkt

Algemeen

Hekendorp

Sociaal ondernemer Ronald van Vliet uit Hekendorp heeft een droom. Ruim 1 procent van de Nederlandse bevolking is gediagnosticeerd met autisme. Ondanks het feit dat velen van hen een goede opleiding hebben, hebben zij toch vaak een behoorlijk grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ronald doet hier wat aan. Met zijn nieuwe bedrijf TalentTwist helpt hij velen van hen aan een leuke, betaalde baan en voorziet hij werkgevers van gedreven, getalenteerde en loyale medewerkers. Ronald hoopt met TalentTwist de vele vooroordelen over autisme bij werkgevers weg te nemen.

door Ans van Heck

Ronald van Vliet is geboren en getogen in Reeuwijk-Brug. Na de mavo en MEAO kwam hij als jongste bediende in dienst bij groothandel Wolf in Gouda. Met zijn achtergrond in financiële zaken en een opleiding SPD kwam hij daarna bij een bedrijf terecht waar hij zich uiteindelijk tot financieel directeur ontwikkelde. In 2005 startte hij voor zichzelf als ondernemer in ‘fusies, ruzies en overnames’.

Sociaal ondernemer

Echter, in 2008 maakte Ronald de overstap naar ‘sociaal ondernemer’. De aanleiding was dat op het moment dat mijn oudste zoon met autisme naar de middelbare school ging. Ronald: “Ik merkte dat de overstap van lagere naar middelbare school niet bepaald eenvoudig was. Ik begon me af te vragen hoe dat zou zijn als hij later zou gaan werken. In die tijd zat 70 procent van de mensen met een hbo-opleiding bij wie autisme was vastgesteld zonder werk. Ik was al ondernemer en wilde daar iets aan doen.” 

Zijn zoon ging uiteindelijk naar het Driestar-college in Gouda. Hij kreeg daar begeleiding in een trajectgroep en werd gekoppeld aan een vaste brugklas waar hij met vakken gefaseerd kon instromen. Met dat idee in het achterhoofd is Ronald samen met Sjoerd van der Maaden Specialisterren gestart in Utrecht. “Wij begonnen mensen met autisme op te leiden tot softwaretester voor de IT. In het begin was het pionieren, want er waren nog amper bedrijven die specifiek met deze doelgroep werkten. Door de nadruk te leggen op weten wat er bij iemand speelt, weten met wie je te maken hebt, aandacht geven en weten hoe je iemand verder moet opleiden, reduceer je iemands beperkingen en komt hij/zij beter tot zijn recht. Eigenlijk komt dit gewoon neer op je verdiepen in de mensen met wie je werkt. Dat zou eigenlijk elke werkgever moeten doen.”

Vooroordelen en passies

Op een gegeven moment merkten Ronald en zijn collega dat sommige studenten meer wilden (en konden) dan alleen software testen, bijvoorbeeld software ontwikkelen of data-analyse. “Dat was de reden waarom ik in 2014 in Gouda samen met Addy Borst een nieuw bedrijf ben gestart: Carapax IT. Bij Carapax werken mensen met autisme in kleine teams aan hoogwaardige IT-producten en -oplossingen voor externe opdrachtgevers.” Ook deze sociale onderneming draaide (en draait nog steeds) erg goed. 

Na zes jaar vertrok Ronald, maar in die tijd had hij gemerkt dat veel mensen het vooroordeel hebben dat mensen met autisme alleen goed zijn in IT-zaken. “Maar uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme blijkt dat velen van hen bijvoorbeeld ook in de zorg werken. Daarnaast heb ik in de loop der tijd veel mensen leren kennen die zich wel wilden laten omscholen tot IT’er, maar eigenlijk al andere goede opleidingen en passies hadden, zoals juristen, boekhouders, vertalers en webdesigners. Die moesten met zo’n goede opleiding toch wel een baan kunnen vinden!” Dat is voor Ronald de reden geweest om met TalentTwist te beginnen. “Als werkgever begrijp ik de koudwatervrees van andere werkgevers, maar als je het gesprek aangaat, benoemt waar iemand goed in is en bekijkt wat hij of zij nodig heeft, dan kun je samen een oplossing vinden. Er kan veel meer dan je denkt.”

TalentTwist is een werving-, selectie- en detacheringsbureau voor mensen met autisme. Door het gesprek met werkgevers aan te gaan en naar oplossingen te zoeken boort TalentTwist een behoorlijk groot, onbenut potentieel aan op de huidige, gespannen arbeidsmarkt. Immers, veel mensen met autisme hebben een goede vooropleiding. Ronald: “Mijn passie is om iemand met autisme aan een duurzame baan te helpen. Iedereen wil toch een leuke baan en een leuk leven hebben? Werkgevers hebben soms hun reserves, maar dan is een detacheringsovereenkomst een goed alternatief. Ik richt mijn aandacht op de werkgevers en werk met andere partijen samen voor de praktische uitvoering van zaken als contracten en coaching.”

Alles bespreekbaar

Vooroordelen over autisme uit de weg nemen is een belangrijk aspect van de grote passie van Ronald. Mensen met autisme verwerken informatie anders en dat wordt door werkgevers vaak als ‘moeilijk’ of ‘lastig’ gezien. Ronald begeleidt zowel werkgever als werknemer en is altijd zelf aanwezig bij de sollicitatiegesprekken. Hij maakt autisme direct bespreekbaar, zodat voor iedereen meteen duidelijk is wat de sterke kanten en de aandachtspunten zijn. Op deze manier kan hij de vooroordelen van werkgevers wegnemen en helpt hij mensen met autisme hun dromen waar te maken. Door werkgevers te laten zien welke talenten en krachten mensen met autisme bezitten, maakt hij zowel maatschappelijk als sociaal écht het verschil.

Advertentie

Categorieën