Foto:
Anders bekeken

Iets vlotter wellicht

Ambtelijke molens draaien langzaam. Neem de plannen voor de herinrichting van de Notaris d’Aumerielaan in Reeuwijk. We weten al een tijdje dat aan het eind van deze voor auto’s doodlopende weg een restaurant komt. Logisch dat dit een extra belasting betekent voor deze smalle verbinding. Ergens binnen het gemeentelijke apparaat wordt vast aan de herinrichting gewerkt, maar zichtbaar is dat niet. Laat staan dat uitvoering voor de deur staat. Ach, het heeft ruim tien jaar gekost om een herinrichtingsplan te ontwerpen en goedgekeurd te krijgen voor de Raadhuisweg/Zoutmansweg, tijd is ambtelijk bezien blijkbaar erg relatief en haast bestaat niet. 

Ook bouwplannen stokken vaak in ingewikkelde bureaucratische processen, ondoorzichtig voor de leek maar o zo lastig voor wie het aangaat. Neem de aanvrager voor een bouwkavel, die voor de derde keer een nieuw ontwerp moet inleveren. En daarbij opnieuw met een ambtenaar te maken krijgt die het werk van zijn/haar voorganger afkeurt. Wellicht gesteund door de regels, maar hier lijkt toch sprake van persoonlijke willekeur die zich aan het oog van de verantwoordelijke bestuurders onttrekt. Al zou je van die zijde wellicht wat meer sturing mogen verwachten. 

Aan de andere kant zijn ook ‘wij’ met elkaar verantwoordelijk voor trage processen. Een bouwplan voor appartementen ten behoeve van jongeren aan de Zoutmansweg is tegengehouden door omwonenden, die aantasting van hun woongenot vreesden. Plannen om een aantal van de 52 door Gerrit Rietveld ontworpen woningen in Reeuwijk te slopen ten behoeve van de nieuwbouw van 75 woningen zijn door inspraak gesneuveld. De verouderde woningen zijn alsnog gerestaureerd, we zijn inmiddels wel vijf jaar verder. In Bodegraven wachten bouwplannen op locaties als de voormalige Welkoop aan de Doortocht, de voormalige timmerfabriek van Oudenrijn aan de Wilhelminastraat en Burggraaf in het centrum al jaren op uitvoering. Natuurlijk hoort iedereen zijn zegje te kunnen doen, maar het zou allemaal best iets vlotter mogen gaan. Toch?

Meer berichten