Vertrekkend wethouder Inge Nieuwenhuizen.
Vertrekkend wethouder Inge Nieuwenhuizen. Foto: Bert Verver

Lovende woorden bij afscheid wethouder Inge Nieuwenhuizen.

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Op 30 september besloot de Drentse gemeente De Wolden Inge Nieuwenhuizen, de VVD-wethouder van onze gemeente, voor te dragen voor benoeming als burgemeester. Daarmee ging een al langer gekoesterde wens van Nieuwenhuizen in vervulling. Zij staat dan ook te popelen om op 16 december in haar nieuwe gemeente aan de slag te gaan.

door Bert Verver

Tijdens haar laatste raadsvergadering vorige week nam zij op bescheiden wijze afscheid. Door de coronamaatregelen was slechts een deel van de raad in de raadszaal aanwezig; de overigen volgden het afscheid via de teams-verbinding.

Als eerste spreker blikte de fractievoorzitter van de VVD, Robin Kersbergen, terug naar de komst van Inge in 2018. Hij memoreerde dat zijn fractie in die tijd een flinke verjonging had doorgemaakt en de ambities had om door te groeien en mee te besturen. “De top van de lijst wilde wat meer vlieguren maken. Wij gingen op zoek naar een getalenteerde wethouderskandidaat en zo kwamen we bij jou terecht,” aldus de fractievoorzitter. Hij roemde de voortvarende wijze waarop zij aan de slag ging. Hij benoemde ook de pittige gesprekken die met haar plaatsvonden, maar die altijd ‘hard op de inhoud en zacht op de relatie’ waren. Hij roemde daarom ook hun samenwerking en zag daarin de basis voor haar toekomstige werk als burgemeester, waarin zij in deze roerige tijden een baken van rust zal kunnen zijn.

Knipoog

Ook van de overige fracties kreeg zij lof toegezwaaid. Nico de Heij deed dat namens het CDA via een kort sinterklaasgedicht, waarin ook hij het vertrouwen uitsprak over haar toekomstige functie. Dat vertrouwen benoemde ook Remco Tijssen (BBR), die Inge een bekwame en betrokken bestuurder noemde en een aanwinst voor het college. Hij sprak die woorden echter pas nadat hij, met de spreekwoordelijke knipoog, had gezegd dat haar vertrek als een opluchting kwam, omdat hij niet meer tegen hoefde te stemmen als er weer een ontheffing moest worden verleend om buiten de gemeente te mogen wonen. De overige fracties waardeerden Nieuwenhuizens inzet op het gebied van werk en inkomen, verkeer en vervoer, economische zaken en recreatie en toerisme.

Van Holland naar Drenthe

Interim burgemeester Erik van Heijningen noemde de stap van Holland naar Drenthe en van veen naar zand ‘prachtig’. Hij was van mening dat Bodegraven-Reeuwijk trots mocht zijn op de functieverandering, maar dat het college ook een belangrijke speler en een teamlid verloor. Hij wenste haar veel succes en bood hij haar namens de gemeente enkele passende geschenken aan.

Passie

In haar afscheidsspeech bedankte Nieuwenhuizen voor de aardige woorden en voor de goede samenwerking met de VVD-fractie. Terugblikkend over de afgelopen vier jaar noemde zij als hoogtepunt de goede samenwerking met de raad, de inwoners en het bedrijfsleven. Als dieptepunt benoemde zij de acties van de complotdenkers, die veel indruk op haar hebben gemaakt.

Zij liet duidelijk haar passie zien voor openbaar bestuur, het economisch klimaat en de bedrijven. “Ik ben ook hier gekomen voor de dorpen, die allemaal hun eigen identiteit hebben. Door samenwerking met deze dorpen is veel bereikt voor de leefbaarheid.” Na haar speech overhandigde ze symbolisch een kaasschaaf aan de raadsleden, daarbij met een schuin oog kijkend naar de slechte financiële situatie van de gemeente.

Advertentie

Categorieën