Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen brengt zijn felicitaties over aan het echtpaar Van IJperen.
Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen brengt zijn felicitaties over aan het echtpaar Van IJperen. Foto: Edith Op de Woerd

Diamanten huwelijksjubileum voor echtpaar van IJperen

Algemeen

BODEGRAVEN

Het is een bijzondere mijlpaal voor Dirk van IJperen (79) en Corrie van IJperen-Verkleij (82) uit Bodegraven: dinsdag 23 november, op de verjaardag van Dirk, is het precies 60 jaar geleden dat zij elkaar het ja-woord gaven. Zij hebben elkaar ontmoet op de Najaarsmarkt in Bodegraven. In de loop der jaren vulden drie kinderen en zes kleinkinderen de familie aan.

door Edith op de Woerd

Corrie kwam in 1959 op de fiets uit Nieuwkoop, samen met haar nicht, naar de Najaarsmarkt in Bodegraven. Haar nicht had een afspraak met een slagerszoon, die helaas met een ander op de markt bleek te lopen. Maar aan aandacht hadden de meisjes geen gebrek. Zo liep Corrie daar ook Dirk tegen het lijf. “Ik viel meteen voor haar,” zegt Dirk. Hij beloofde haar in Nieuwkoop op te zoeken en meteen de volgende dag toog hij op de fiets naar haar dorp. De liefde was wederzijds.

Al voor Dirk in dienst moest, trouwde het stel in 1961. Zijn vader had wel enige twijfels. ‘Als jullie samen kunnen leven, dan kunnen een leeuw en een schaap het samen ook,’ had hij gezegd. Dirk lacht: “We laten maar in het midden wie het schaap en wie de leeuw is!”

Hart op de juiste plek

Dirk was timmerman en had al goed gespaard, waardoor hij vóór hun trouwen al in staat was een huis te kopen. Het huis waar hij zijn zinnen op had gezet, ging echter aan zijn neus voorbij, dus werd er eerst bij de ouders van Dirk ingewoond. Twee jaar later kocht het stel een huis in het Ambachtshof. Daar zagen drie zoons het levenslicht.

Dirk had als timmerman het motto: ‘Ik werk overal maximaal een half jaar, want op die manier leer ik het meeste.’ Zo is het uiteindelijk niet helemaal gegaan, maar Dirk heeft wel bij diverse werkgevers gewerkt en heeft nooit om werk verlegen gezeten. Hij was een gewild voorman: “Er werden me nogal wat banen aangeboden.” 

Ook Corrie heeft altijd gewerkt. Ze heeft velen blij gemaakt met haar hulp in het huishouden. Ze heeft haar hart op de juiste plek. “Toen de dochter van mijn buurvrouw vroeg of ik haar moeder, mijn buurvrouw dus, na een zware operatie wilde helpen in het huishouden, heb ik daarop direct ‘ja’ gezegd.” Ze is haar buurvrouw drie dagen in de week gaan helpen. Uiteindelijk heeft ze maar liefst 16 jaar deze oudere dame bijgestaan. Toen de buurvrouw naar de Vijverhof verhuisde, is Corrie gewoon ‘meeverhuisd’. Eerst heeft ze als vrijwilligster koffie geschonken voor de bewoners en de laatste tien jaar van haar arbeidzame leven heeft Corrie hier in vaste dienst gewerkt.

Actief in de vrije tijd

Dirk heeft altijd veel gesport: hardlopen, schaatsen, fietsen en wandelen. Met zijn zoons heeft hij zelfs als amateur de wielerkoers Luik-Bastenaken-Luik gefietst. Nog altijd zwemt Dirk wekelijks en hij geniet daarvan: “Ik ben de enige man met een aantal dames. Héél gezellig, vooral het koffie drinken naderhand!”

Ruim veertig jaar heeft het hele gezin plezier gehad van een eigen caravan. Er is veel mee gereisd, maar de laatste 23 jaar heeft de caravan op een vaste stek op een camping in Duitsland gestaan. “We hebben daar zoveel plezier gehad. Er zijn jaren geweest dat we er wel tien keer heen reden.” En nog altijd hebben ze er goede contacten.

In de spaarzame vrije tijd van Corrie breit ze graag en gaat ze met veel plezier naar bingo-middagen. Ook de digitale wereld is niet aan haar voorbijgegaan: ze speelt spelletjes op de tablet en regelt online de bankzaken. Ook social media is haar niet vreemd: “Ik moet immers bij de tijd blijven!”

Feest

Het huis staat vol bloemen en de burgemeester kwam zijn felicitaties overbrengen. Helaas kan er door corona geen feest worden gegeven, maar een etentje met naaste familieleden kan gelukkig wel. “We zorgen gewoon dat we voor 20.00 uur thuis zijn.” Zo is de diamanten trouwdag toch een feestelijke dag geworden!

Advertentie

Categorieën