Uitvoeringsplan ‘Perspectief voor de Jeugd’

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Net voor de zomervakantie stemde de raad in met de nota ‘Perspectief voor de Jeugd in Bodegraven-Reeuwijk’. Op 17 november keurde het college het uitvoeringsplan goed. De inzet is om een duurzame verbinding te leggen met de jeugd en de jongeren perspectief te bieden in deze moeilijke tijd.

door Bert Verver

Door het wegvallen van de normale structuur zijn tijdens de coronaperiode veel sociale contacten weggevallen, hebben kinderen leerachterstanden opgelopen en is de sportbeoefening in de knel gekomen. Volgens wethouder Odd Wagner is de psychische druk op jongeren daardoor aanzienlijk toegenomen. Om te voorkomen dat jongeren in een zwaarder jeugdzorgtraject terecht komen wordt ingezet op preventieve maatregelen om, met name de jeugd in de middelbare schoolleeftijd, perspectief te bieden bij het oplossen van hun mentale gezondheidsproblemen.

Veel gesprekken

Het rijk heeft de problemen voor de jeugd ook onderkend en heeft voor Bodegraven-Reeuwijk een bedrag van 102.544 euro beschikbaar gesteld om passende maatregelen te nemen. De raad heeft dat bedrag in zijn geheel gereserveerd om tot een uitvoeringsplan te komen. Bij dat uitvoeringsplan heeft de gemeente naast de jongeren zelf en het jongerenwerk ook SAM Welzijn, Bureau Bousa, stichting Sport en Welzijn, Centrum voor Jeugd en Gezin en het Sociaal Team betrokken. Amine Bakkali heeft samen met de gemeente een breed onderzoek onder jongeren uitgevoerd en er is een focusgroep van jongeren ingesteld waarmee de plannen medio oktober zijn besproken. Om aan de plannen doelmatig uitvoering te kunnen geven is ook extra jeugdzorg aangetrokken.

Bij de verdere uitwerking worden meer partijen betrokken. Zo kan vanuit de GGZ extra ondersteuning worden verleend aan leerkrachten die regelmatig tegen moeilijke problemen van hun leerlingen aanlopen. Sportverenigingen kunnen een belangrijke rol vervullen, omdat verwacht wordt dat het mogelijk is de jongeren te bereiken door het middel van bewegen.

Wethouder Wagner verwacht dat het uitvoeringsplan de komende tijd een stevige basis zal vormen om de jongeren te helpen door deze moeilijke periode heen te komen.

Advertentie

Categorieën