Ondernemer Gijspiet van Os: ‘Geef vergunning voor kleine windmolen als je duurzaam wilt zijn’

Politiek

Waarder

In september 2020 vroeg de bekende ondernemer Gijspiet van Os de gemeente of hij twee kleine windmolens op mag richten bij zijn bedrijf aan het Westeinde in Waarder. Samen met zonnepanelen wilde hij zo een deel van het hoge energieverbruik van zijn kaas- en zuivelhandel zelf produceren. Tijdens de inspraakraad vorige week liet hij duidelijk merken niet blij te zijn dat hij nog geen toestemming heeft gekregen.

door Bert Verver

Ondanks alle mooie duurzaamheidsambities die de gemeente heeft, krijgt Gijspiet van Os voorlopig geen toestemming voor zijn kleine windmolens met een ashoogte van 15 meter. Hij zei dat de gemeente vooral in wilde zetten op zonne-energie, omdat windenergie meer gedoe geeft - zoals ook al is gebleken na de plaatsing van een kleine windmolen aan het Oosteinde in Waarder. Volgens Gijspiet kan het geluid van de windmolens in ieder geval geen probleem opleveren, omdat uit een tweetal metingen is gebleken dat het geluidsniveau ruim binnen de normen blijft. Hij riep de aanwezige raadsleden op het college te vragen om stappen te zetten om ook zijn bedrijf van een vergunning te voorzien.

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel bevestigde dat het geluidsniveau binnen de norm bleef en dat hij signalen opving dat meer mensen zitten te springen om zo’n molen op te mogen richten. Volgens hem kan de vergunning worden overwogen als de bouw op geruime afstand van gebouwen plaatsvindt. Hij sprak daarbij de verwachting uit dat er binnen deze raadsperiode nog enkele vergunningen zullen worden verleend.

Advertentie

Categorieën