Foto:
Anders bekeken

Snel internet inzet veldslag

Jawel, we worden opgestoten in de vaart der volkeren. Delta Fiber heeft namelijk het oog gericht op onze gemeente voor de aanleg van glasvezel. Belangrijk? Ach, in een wereld waarin digitale verbindingen een steeds crucialere rol spelen kun je dat moeilijk ontkennen. Videoverbindingen werken beter en sneller via glasvezel, je laadt grote bestanden sneller op en je haalt ze sneller binnen. Om en nabij de helft van Nederland heeft inmiddels een glasvezelaansluiting, in 2025 moet dat gelden voor 84 procent van de 8 miljoen huishoudens.

Her en der in onze gemeente ligt al glasvezel. Bedrijventerreinen Zoutman, Rijnhoek, Broekvelden en Groote Wetering investeerden hierin. Reeuwijk-Dorp (inclusief buitengebieden als Tempel en Middelburg) en de buitengebieden rondom Waarder, Driebruggen en Nieuwerbrug zijn voorzien, net als de kernen Waarder en (een deel van) Driebruggen. Vooral het Goudse Rekam, begin dit jaar ingelijfd door Delta Fiber, was actief. Delta voert landelijk een agressieve groeicampagne. In dat licht is nu het oog gericht op grotere kernen. In Reeuwijk-Brug start de aanleg begin volgend jaar, in Bodegraven en Nieuwerbrug (en Zwammerdam) wordt geïnventariseerd wie wil meedoen. Zegt 20 procent van de huishoudens ‘ja’, dan zet Delta rond de zomer de eerste spade in de grond. 

Overigens ligt al glasvezel (van KPN) in Weideveld en een klein stukje van Broekvelden. Om voldoende mensen over de streep te rekken blaast Delta flink in de bus. De campagne begon vorige week met het plaatsen van een opgeblazen dinosaurus op het Raadhuisplein, als symbool van een verleden dat door evolutie het onderspit dolf. Het vervolg is minder cryptisch: lokale ambassadeurs, influencers, voorlichtingsavonden, direct mails, billboards: alle communicatiemiddelen komen uit de kast. Intussen wil in Nieuwerbrug ook de kleinere aanbieder Glasdraad aan de slag, grote concurrent KPN laat zich vast niet onberoerd de kaas van het brood eten. Conclusie: snel internet is inzet van een veldslag en onze gemeente is het slagveld.

Meer berichten