Foto: Robin Banerjee
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op vrijwilliger: Robin Banerjee

Het werk van vrijwilligers is onbetaalbaar. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk zet daarom in samenwerking met SAM Vrijwilligerscentrale iedere maand een vrijwilliger uit Bodegraven-Reeuwijk in het zonnetje.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?

Ik heb samen met Eefje, Hennie en Bart de Senioren Soos opgezet. We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden en vormen samen een goed team. Elke woensdagochtend organiseren we diverse activiteiten. Laatst hebben we het Sinterklaasdobbelspel gespeeld en hadden we een kerstuitje, omdat een andere vrijwilliger een kerstdorp heeft gemaakt waar we naartoe zijn gegaan. We proberen dingen te ondernemen die bij de tijd van het jaar horen. In de zomer eten wij bijvoorbeeld een ijsje, sporten of bewegen we op muziek. Andere activiteiten zijn koekjes bakken, spelletjes spelen, schilderen en tekenen of kerststukjes maken. De leden van de Senioren Soos reageren vaak enthousiast, dat blijkt wel uit het feit dat veel leden hun woensdagochtend echt vrij proberen te houden voor de Senioren Soos. Ze zien het als een mini-familie.

Wat zijn je drijfveren?

Ik woon sinds anderhalf jaar in Bodegraven en wilde graag vrijwilligerswerk doen, omdat ik daar meer van leer dan van werken. Zo leer ik er bijvoorbeeld planningsvaardigheden, organisatievaardigheden en sociale vaardigheden. Ik heb nu een tussenjaar genomen, maar wil in de toekomst geneeskunde studeren. Uiteindelijk wil ik in de zorg werken maar weet ik nog niet precies wat ik daar in wil. Iets in de richting van psychiater, huisarts, chirurgie of misschien de ouderenzorg.

Zelf ben ik negentien en ik spreek in mijn omgeving veel met jongeren, maar dat had ik nu wel gezien. Ik wilde daarom mijn horizon verbreden. Met de Senioren Soos hebben de leden sociale interactie en het betekent veel voor ze, naast het organiseren van activiteiten bieden we ook een luisterend oor. Vereenzaming is een thema waar ouderen echt mee zitten en de Senioren Soos zet de leden in het zonnetje, de leden voelen zich weer gewaardeerd. Er moet meer aandacht komen voor ouderen, omdat ze kwetsbaar zijn. De leeftijd van de leden is tussen de 60 en de 95 en we hebben rond de acht leden. 

Waarom heb je voor deze organisatie gekozen?

Een bekende wees mij op SAM Welzijn en toen ben ik met ze gaan praten. Zij brachten de mensen bij elkaar en uiteindelijk hebben we het opgezet met drie anderen die ook erg enthousiast waren over het idee. We hebben krantenberichten geschreven, flyers gemaakt en nog een website opgezet. In het begin was het zoeken naar leden maar er kwamen er steeds meer bij. Nu zitten we op een stabiel aantal. Soms overlijden er ook mensen en dat is wennen. Het is zoeken hoe je daar mee omgaat want je hebt er toch een band mee. Het is soms moeilijk om los te laten. Het verwerken gebeurt door het delen van foto’s met de nabestaanden. 

Maar uiteindelijk ligt hier mijn interesse en haal ik er veel voldoening uit. Van kleins af aan gaf het helpen van anderen me een goed gevoel. Elke keer als ik “bedankt” hoor dan geeft me dat positieve energie. Ik kijk elke week weer uit naar de woensdagochtend. Je kan anderen blij maken en dat is leuk om te zien. Mensen zijn je dankbaar.

Meer berichten