Raad unaniem akkoord met BBG

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk is in de laatste vergadering van dit jaar akkoord gegaan met fase 2 van het project Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). Voor het document was veel waardering vanuit de raad, omdat er meer zicht komt op de bouw van de Bodegravenboog.

door Bert Verver

Motie

De fracties van de SGP, BBR, ChristenUnie, VVD, CDA en GroenLinks hadden voor de behandeling van Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) een motie ingediend. Hierin riepen zij op om snel te beginnen aan de projecten waar breed draagvlak voor is en niet te wachten op projecten die nog veel discussie oproepen, zoals de wegverbinding Alphen-Boskoop. De ingediende motie werd door het college overgenomen.

Discussie

Namens de SGP reageerde Gerrit Weerheim als eerste op de plannen. Hij wees op de grote ruimtelijke consequenties die de aanleg van de Bodegravenboog, het speerpuntproject voor Bodegraven-Reeuwijk, kan hebben. Hij vroeg het college om de raad tijdig mee te nemen in het verdere proces van deze aansluiting van de N11 op de A12. Ook riep hij op de inwoners nadrukkelijk te betrekken in de discussie over de wegen in het westelijk deel van de gemeente richting Waddinxveen. Monique Jonker (PvdA) uitte kritiek op de geplande doorfietsroute van Gouda naar Bodegraven. Volgens haar kon deze rustig een ‘onding’ worden genoemd, als in Reeuwijk alle fietsers op de rijbaan moeten fietsen.

Parallelweg

Evenals tijdens de commissievergadering vroeg Frank Rijkaart (LLBR) voor een goede ontsluiting van Bodegraven ten tijde van de aanleg van de Bodegravenboog. Jan van Rooijen (CDA) herhaalde zijn pleidooi voor de aanleg van een parallelweg langs de A12 tussen Bodegraven en Nieuwerbrug. Wethouder Oskam reageerde op dat laatste punt dat dat een omvangrijk project zou zijn, waar op dit moment geen geld voor gereserveerd is door de betrokken overheden. 

De fracties van D66, ChristenUnie, BBR en GroenLinks maakten niet veel woorden meer vuil aan het stuk. Ze vroegen wel aandacht voor een goede inpassing in het landschap, duurzaamheid en natuurcompensatie. Merel van Dijk (GroenLinks) voegde daaraan toe dat zij zich hard blijft maken voor de positie van de speed pedelecs, omdat die op de nu aan te leggen doorfietsroute niet welkom zijn. Hennie Castelein (BBR) maakte zich zorgen over de hoeveelheid geld die met de projecten is gemoeid en de overlast die de aanleg van de Bodegravenboog kan veroorzaken bij omwonenden.

Communicatie

In zijn beantwoording liet wethouder Kees Oskam duidelijk merken begrip te hebben voor de verzoeken uit de raad om een goede communicatie rond de projecten, zowel richting de inwoners en bedrijven als richting de raad zelf. Hij had begrip voor de opmerkingen over de financiële risico’s en gaf aan dat de gemeente daar inderdaad zeer attent op moet zijn. De landschappelijke en duurzaamheidsaspecten worden volgens de wethouder in de uitvoeringsplannen meegenomen. 

Na de bespreking verklaarde de raad zich akkoord met het maatregelenpakket dat in de tweede fase van BBG was opgenomen.

Advertentie

Categorieën