Pieter van Dijk in de nieuwe showroom.
Pieter van Dijk in de nieuwe showroom.

Van Dijk Gevelsteen staat als een huis

Bedrijfsberichten WOW! Gewoon van hier

Het Bodegraafs familiebedrijf Van Dijk Gevelsteen laat door het hele land visitekaartjes achter in de vorm van gevelstenen, steenstrippen, dakpannen en zonnepanelen. “Vroeger waren stenen onderdeel van de constructie, tegenwoordig zien we het meer als gevelbekleding.’’ 

“Ik moet even iets pakken,” verontschuldigt Pieter van Dijk zich. Hij verlaat de ovale tafel waaraan hij doorgaans zijn klanten ontvangt en adviseert over gevelstenen, steenstrips, dakpannen en zonnepanelen. Binnen een minuut komt hij terug met een houten paneel onder zijn arm. Op de donkere ondergrond springen enkele rijtjes met steenstrips in het oog. Een strakke, verdiepte voeg maakt het plaatje compleet. Het is een voorbeeld van hergebruik. “Dit zijn stenen die komen uit een gesloopt ziekenhuis in Delfzijl, dus volledig circulair,” benadrukt Pieter. De steensoort, vorm en kleurstelling zorgen voor een warme, geborgen uitstraling. “Kijk,” gebaart de Bodegraafse ondernemer in de richting van de wand achter de ontvangstbalie, “daar hebben we de sfeer die deze steentjes oproepen terug laten komen.”

Gedegen advies 
In de ruim bemeten showroom aan de Botter 15 op het bedrijventerrein Rijnhoek zou het particulieren, architecten en aannemers duizelen zonder gedegen advies. “Tot zo’n 50 jaar geleden had je gele en rode stenen en daar moest je het maar mee doen,” schetst Pieter de ontwikkeling die de gevelsteen de laatste decennia doormaakte. Niet alleen qua kleur, maar ook qua samenstelling en functie. “Vroeger waren stenen ook onderdeel van de constructie, tegenwoordig zien we het meer als gevelbekleding.”

Familiebedrijf 
Vanzelfsprekend wilde Pieter de buitengevels van zijn in 2020 in gebruik genomen pand een uitstraling geven die de producten representeren die hij aanbiedt. “Voor de zij- en achtergevel wilde ik een strakke, industriële uitstraling. Die stenen komen uit de oudste steenfabriek van Nederland in Deest. De stenen worden daar al honderden jaren op dezelfde ambachtelijke manier gebakken,” grijnst hij.

Voor de glansrijke voorgevel toog hij naar een steenfabriek in het Limburgse Beesel. “Het zijn allebei familiebedrijven. Daar doen we graag zaken mee.” Familiebedrijven onder elkaar dus. Vader Hans richtte in 1993 Van Dijk Gevelsteen op. Tot begin van dit jaar draaide hij nog volop mee, maar vanwege zijn gezondheid trok de grondlegger zich terug uit de bedrijfsvoering. Moeder Ada onderscheidt zich nog wel als een steunpilaar voor het bedrijf. 

Inrichting showroom 
Ondertussen is partner Svenja de Langen ook aangeschoven. Zij mengt zich in het gesprek en vlotjes doet zij haar rol binnen het bedrijf uit de doeken. Bij de ingebruikname van het nieuwe pand bekommerde zij zich vooral om de binnenkant, de inrichting van de showroom. “Nu houd ik me bezig met de implementatie van het CRM-systeem (klantcontactbeheer, red.) en dat is eigenlijk een hele nieuwe manier van werken. Maar ik doe ook de marketing, administratie en houd de website bij.”

Trots 
Stenen in diverse vormen, maten, kleuren, eigenschappen en in verschillende prijsklassen. Eenzelfde keuzeluxe bij steenstrips, dakpannen en Indax-zonnepanelen. De klantenkring kent dezelfde grote diversiteit: van een particulier die stenen wil voor de bouw van een schuurtje tot een aannemer die een opdracht heeft voor een project van 300 woningen. Maar hoe kun je nu het beste een oordeel vellen over Van Dijk Gevelsteen? Gewoon door een kijkje te nemen bij een gerealiseerd project. Die bevinden zich door het hele land, maar ook om de hoek. “Waar ik met trots naar kijk, hier in de buurt?” Pieter denkt even na. “Winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk. Maar ook de keramische dakpannen op de recreatiewoningen van Landal Reeuwijk, de uitbreiding van het Evertshuis en de appartementen aan de Klaproos in de Bodegraafse wijk Weideveld.”

Op vandijkgevelsteen.nl staan nog veel meer voorbeelden. Uiteraard kan iedereen vrijblijvend een kijkje nemen in de showroom.

Bedrijven met een WOW-factor
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar redactie@kijkopbr.nl.

Advertentie

Categorieën