VVD lijsttrekker Robin Kersbergen
VVD lijsttrekker Robin Kersbergen Foto: Bert Verver

VVD met jongste lijsttrekker de verkiezingen in

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De Bodegraver Robin Kersbergen is met zijn 29 jaar in Bodegraven-Reeuwijk de jongste lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Verrassend is deze keuze niet want Robin, die als financieel analist werkzaam is in de bankensector, heeft de afgelopen 4 jaar als raadslid flink wat ervaring opgedaan. Sinds afgelopen zomer is hij al fractievoorzitter.

Robin volgde al jong de landelijke politiek, maar raakte steeds meer geïnteresseerd in de wijze waarop dat lokaal gebeurde. “Ik verbaasde mij soms over de manier waarop beslissingen werden genomen. Op mijn 23e sprak ik in toen de gemeente tegen de 130 km/u op de A12 wilde procederen; zonde van het geld, vond ik. De VVD benaderde me na die inspraak. Het contact bleef, een jaar later werd ik politiek actief en belandde ik als campagneleider op een verkiesbare vierde plaats.”

Hectische zaken
In een korte terugblik op de afgelopen 4 jaar constateert de liberale voorman dat er wel een paar hectische dossiers zijn geweest die veel aandacht vroegen. “Ik denk daarbij vooral terug aan de commotie over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat was een pittige tijd, maar ook een goede leerschool. Je moet niet blind vertrouwen op een (lang)lopend proces, maar de inwoners tijdig betrekken bij gevoelige onderwerpen.” 

Zelf heeft Robin veel tijd gestoken in het thema bereikbaarheid, en met name in het onder de aandacht brengen van het belang van de Bodegravenboog. “Daarover heb ik veel contact gehad met zowel onze provinciale vertegenwoordigers als met Tweede Kamerleden. We hebben dat dossier echt een stap dichterbij gebracht.” Ook de Regionale Energie Strategie heeft veel contacten opgeleverd met VVD-fracties in de regio. “We zaten goed op één lijn en door goed samenwerken kun je meer bereiken. Je merkt dat het raadswerk zich steeds meer op regionaal niveau afspeelt en dat je er vroeg bij moet zijn om het stuur in eigen hand te houden. Wat ik lastig vind, is dat gemeenten steeds meer Rijkstaken hebben gekregen met onvoldoende financiën en weinig beleidsvrijheid.”

Ambitieuze ideeën
Gevraagd naar de aanleiding van de afsplitsing van enkele collega’s die zich aansloten bij Lokaal Liberaal, wil Robin niet in wrok omkijken. “Richting het schrijven van het verkiezingsprogramma werden allerlei ambitieuze ideeën gelanceerd, waar niet iedereen even enthousiast over was. Onvrede over het proces en de communicatie leidde tot persoonlijke fricties en uiteindelijk het vertrek van een handjevol VVD’ers. Gelukkig was de situatie nog voor het zomerreces alweer stabiel, zodat we eensgezind aan de slag konden.”

De ambities zijn er binnen de VVD niet minder door geworden. Robin: ”Wij gingen in 2018 als kleine oppositiepartij de wedstrijd in en kwamen met zes zetels als grootste uit de bus. We hebben onze bestuursverantwoordelijkheid genomen met Inge Nieuwenhuizen als ervaren wethouder. Met ons verkiezingsprogramma ‘Vol vertrouwen door’ willen wij die bestendige lijn doorzetten. Voor ons is groei van het lokale bedrijfsleven belangrijk, maar er moet ook ruimte zijn voor woningbouw en groen. Daarom zien wij veel in meervoudig ruimtegebruik, denk daarbij aan zonnepanelen op daken in plaats van in weilanden. Daarnaast willen we ook wat hoger bouwen op plekken waar dat binnen de dorpse maat past.”

Bereikbaarheid
De VVD blijft zich inspannen voor een goed bereikbare gemeente. De realisatie van de Bodegravenboog staat daarbij voorop, maar er is ook aandacht voor de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. “Een goede ontsluiting van de dorpen is belangrijk, waarbij het omleiden van zwaar verkeer van belang is voor de leefbaarheid. Het realiseren van een parallelweg tussen de Bodegraafse bedrijventerreinen en de rotonde bij Waarder is daar een mooi voorbeeld van.”

Voor de lijsttrekker is het wel duidelijk dat voor dergelijke regionaal georiënteerde projecten financiële partners nodig zijn, want wegen aanleggen in slappe veengrond is duur. “Het op orde krijgen van de gemeentelijke financiële huishouding zal een hele toer worden. We moeten nóg vaker keuzes maken over wat wel en niet kan en we moeten efficiënter met het geld omgaan. Wij denken dat meer structuur de doelmatigheid van de gemeentelijke organisatie kan verbeteren en we willen kennis behouden door minder personeel in te huren.”

Sterk team
Robin heeft vertrouwen in de verkiezingsuitslag. “We hebben een sterk team met lokaal gewortelde mensen uit de hele gemeente. Ieder met zijn eigen kennis, ervaring en netwerk. We zijn benaderbaar en hebben een luisterend oor. Een resultaat van vijf à zeven zetels lijkt me realistisch.”

Advertentie

Categorieën