Elly de Vries, lijsttrekker van D66
Elly de Vries, lijsttrekker van D66 Foto: Bert Verver

‘Bodegraven-Reeuwijk moet een nog fijnere gemeente worden om je kinderen op te laten groeien’

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

In 2010 streek de lijsttrekker van D66 Elly de Vries (64) samen met haar man Hans neer in het Reeuwijkse Plassengebied. Elly werkt als manager bij PostNL bij een stichting die ‘leuke dingen’ voor de werknemers doet en zich inzet voor de schuldhulpverlening. Zij was in haar vorige woonplaats nog niet politiek actief. “Ik was toen al wel D66-kiezer. Na de verhuizing ontdekte ik dat hier niet op die partij gestemd kon worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale afdeling was slapende en die hebben we met enthousiaste leden nieuw leven ingeblazen. Dat leverde in 2014 twee zetels op in de raad en een aantal goede mensen in de commissies. Voor de verkiezingen in 2018 werd ik lijsttrekker, maar D66 deed het toen landelijk niet best en wij bleven steken op één raadszetel.”

Elly wil niet ontkennen dat je als eenpersoonsfractie een flinke taak hebt als raadslid. ‘Monique Jonker van de PvdA zat in dezelfde positie en gelukkig wisten we elkaar regelmatig te vinden. Alleen is het hard werken, maar ik heb mij daar niet door laten ontmoedigen. Ik doe mijn best de stukken goed te lezen en dat doen onze commissieleden ook. Als er een raadsvoorstel ligt, zijn er voor ons naast de inhoudelijke beoordeling drie afwegingscriteria: zijn de inwoners voldoende meegenomen, past het financiële plaatje binnen de begroting en is duurzaamheid gewaarborgd? Kloppen die zaken niet, dan stellen wij dat zeker aan de orde.”

Zeker zaken bereikt
Elly is redelijk tevreden over de wijze waarop zij haar inbreng heeft kunnen leveren in de afgelopen raadsperiode, ondanks dat zij vindt dat de getalsmatige verhouding tussen coalitie en oppositie te veel uit balans is om tot goed afgewogen besluitvorming te komen. “Een door ons geïnitieerde motie over een inclusieve samenleving is bijna unaniem door de raad aangenomen. Mede door onze inbreng is de discussie over de zorgelijke toestand van de gemeentelijke financiën flink op gang gekomen. Ook zijn we voorvechter voor een betere huisvesting van arbeidsmigranten, hoewel dat nog steeds een slepende kwestie is. En natuurlijk hebben we muziekonderwijs op de scholen op de agenda gezet. Wat de inwoners minder zien, is dat je als raadslid ook veel tijd besteed aan andere zaken. Zo zit ik in de Stichting Veen, ben ik voorzitter van de participatiecommissie en zat ik in de Groenalliantie en in een klankbordgroep van de regio Midden-Holland.”

Verlengde brugklas
D66 zet in de komende jaren sterk in op de kwaliteit van het onderwijs. Daarbij betrekt Elly ook het voortbestaan van de bibliotheken in de verschillende kernen, omdat lezen een belangrijke randvoorwaarde is voor de toekomst van kinderen. Nieuw is het initiatief om de stap van de basisschool naar het middelbaar onderwijs te verkleinen. “Wij willen aan tafel met het middelbaar onderwijs in Gouda en Alphen aan den Rijn om te kijken of het mogelijk is in Bodegraven een soort verlengde brugklas in te richten, een soort vervolgonderwijs voor 10- tot 14-jarigen. Schoolkeuzes moeten nu soms te jong worden gemaakt en ook de afstand naar de middelbare scholen is voor jonge kinderen vaak bezwaarlijk. Ook zouden we willen dat alle scholen onderdeel worden van een ‘integraal kindcentrum’, van waaruit laagdrempelig steun kan worden gegeven aan kinderen die dat nodig hebben.”

Wonen
Het oplossen van het woningtekort is een tweede speerpunt. “We moeten bouwen, maar we moeten dat slim doen,” zegt Elly. “We moeten meer grip krijgen op de randvoorwaarden en zorgen voor het behoud van het karakter van onze dorpen. Daarbij willen we primair voor onze eigen inwoners bouwen en die willen wij ook nadrukkelijk betrekken bij de plannen.”

Meer groen
Klimaat en duurzaamheid zijn in de komende jaren voor D66 ook belangrijke items. Zo wil de partij een energieadvies voor ieder bedrijf of woning, zonnepanelen op ieder geschikt dak en meer groen in dorpen en wijken. “Het in regionaal verband werken aan een energiestrategie heeft ons veel geleerd, maar eigenlijk moet die problematiek terug naar het Rijk om te voorkomen dat iedere gemeente haar eigen windmolen gaat neerzetten,” aldus Elly, die afsluit met de verwachting dat de kiezers de inzet van haar partij en het programma zullen belonen, zodat D66 zomaar de grootste partij kan worden.

Advertentie

Categorieën