Willem Zuyderduyn
Willem Zuyderduyn Foto: Bert Verver

Lokaal Liberaal lijstrekker Willem Zuyderduyn: geen hete aardappels meer doorschuiven

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Zo’n 12 jaar gelden verhuisde Willem Zuyderduyn vanuit Katwijk naar Bodegraven. Inmiddels voelt hij zich daar helemaal thuis. Willem is specialist op het gebied van financiën. Eerst was hij onder andere directeur van enkele lokale banken en van een bedrijf op het gebied van financiële dienstverlening. Momenteel doet hij op dat gebied advies- en interim werk. De verhuizing stond zijn politieke aspiraties niet in de weg. “Ik zat destijds al in het bestuur van de VVD Katwijk. Na mijn verhuizing ben ik ook hier lid geworden. Eerst heb ik bij gefocust op mijn nieuwe baan, maar daarna heb ik mij aangemeld als kandidaat-commissielid. 6 jaar gelden ben ik in de raad gekomen en in 2018 werd ik lijsttrekker. Ik voelde mij al een poosje niet helemaal meer betrokken bij de landelijke VVD en helaas ontstonden er binnen de lokale VVD ook verschillen van inzicht. Die hebben mij doen besluiten op te stappen als fractielid. Ik ben toen door de nieuwe partij Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk, waar collega raadslid Frank Rijkaart ook bij aangesloten was, gevraagd lid te worden. Gezien hun uitgangspunten heb ik dat gedaan en inmiddels ben ik lijsttrekker.

Terugkijkend op de afgelopen 4 jaar constateert Willem dat hij samen met Frank Rijkaart binnen de VVD-fractie zich vooral heeft ingezet voor veiligheid en sport. “Dat laatste was een beladen onderwerp, omdat de sportsector zich totaal miskend voelde door het voormalige college. Er was geen vertrouwen meer. Wij hebben ons hard gemaakt om de verhoudingen te normaliseren. Dat heeft gewerkt en de sportwereld floreert als nooit tevoren. Achter de schermen heb ik mij ook ingezet voor mensen die, om welke reden dan ook, tussen wal en schip dreigden te raken.”

Ideeën ophalen
Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk wil een partij zijn die dicht bij de burger en de ondernemer staat. “Daarom zijn we in de aanloop van de verkiezingen begonnen met gesprekken met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om te horen wat zij belangrijk vinden. Daar begint bij ons de burgerparticipatie. De door hen geleverde inbreng is de basis geweest voor ons verkiezingsprogramma: ‘Wij gaan het doen’.”

Uitgangspunt bij dat programma is dat Lokaal Liberaal de gemeente gezond wil doorgeven aan de volgende generatie. “Duurzaamheid, transparant besturen en financieel gezond zijn voor ons kernbegrippen. Ook willen wij geen ‘hete aardappels’ meer doorschuiven door dossiers aan te pakken die al veel te lang liggen, zoals het Evertshuis, de WKO in Weideveld, de arbeidsmigrantenhuisvesting, het parkeren in het centrum en de woningproblematiek.”

Tering naar de nering zetten
Lokaal Liberaal heeft in een compact verkiezingsprogramma de belangrijkste items voor de komende vier jaar samengevat. De liberale lijsttrekker wil er graag drie benadrukken: “Voor ons is transparant besturen een voorwaarde voor het democratisch functioneren van de gemeente. Het is de basis om succesvolle burgerparticipatie te bevorderen. Op de tweede plaats zet ik dan toch het verbeteren van de financiële situatie van de gemeente. Daarbij zien wij twee mogelijkheden: 1) je zet de tering naar de nering, houdt alle uitgaveposten tegen het licht en toetst die op bespaarmogelijkheden of 2) je past een extra lastenverzwaring toe. Daarvan zijn wij echter geen voorstander, omdat wij toch al in de top zitten van de duurste gemeenten. Als laatste willen wij sterk inzetten op het vlot trekken van de woningmarkt. Die zit volledig op slot. Voor jongeren is het eigenlijk niet meer mogelijk om betaalbaar te kopen of te huren en voor ouderen zijn er te weinig goede, kleinere woningen om naar door te stromen. Dat laatste leidt ook tot extra kosten voor de gemeente, omdat vanuit de WMO vaak aanpassingen moeten worden betaald.”

Breed programma
Als beginnende partij is het moeilijk om een inschatting te maken op hoeveel zetels gerekend mag worden. Willem heeft echter een optimistische blik en geeft aan dat hij een kiezerspotentieel ziet dat groot genoeg is voor vijf zetels. Hij verwijst daarbij naar het programma, dat veel kiezers moet aanspreken, en naar de kandidatenlijst met veel aansprekende namen. Lokaal Liberaal wil graag aan een coalitie deelnemen als er voldoende aanknopingspunten zijn. Zelf is hij dan kandidaat voor een wethouderszetel.

Advertentie

Categorieën