Els Oliwkiewicz
Els Oliwkiewicz Foto: Bert Verver

Lijsttrekker Els Oliwkiewicz-Borsboom van ChristenUnie kreeg politiek van huis uit mee

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De Bodegraafse Els Oliwkiewicz-Borsboom is voor de lokale ChristenUnie de eerste vrouwelijke lijsttrekker. Zij was 27 jaar werkzaam als docente Frans op het Driestar College, maar is sinds vorige zomer werkzaam als Ouderconsulent Samen Leren bij de Brede School Gouda. Voor haar werk gaat zij bij gezinnen thuis langs om ouders te leren kinderen in de groepen 1 t/m 4 bij het schoolwerk te begeleiden.

Het gemeenteraadswerk heeft Els van huis uit meegekregen. Haar vader was raadslid en tussen 1998 en 2002 wethouder in Bodegraven namens de toen net opgerichte ChristenUnie. “In diezelfde periode werd ik secretaris van het bestuur. Vanaf 2010 ben ik commissielid. Bij de verkiezingen van 2018 stond ik op de derde plek, maar als eerste vrouw op de lijst werd ik met voorkeurstemmen gekozen. Omdat lijsttrekker Kees Oskam een wethouderszetel bekleedde, vormde ik samen met Matthijs Kortleven de fractie in de raad en heb ik de ervaring kunnen opdoen om nu als lijsttrekker het gezicht van de partij te zijn. Daarbij ben ik blij met Johan Langelaar en Tom Kalkman, die de plaatsen 2 en 3 zullen bezetten.”

Of zij Matthijs ook als fractievoorzitter opvolgt, weet Els nog niet. De beslissing daarover wordt door de nieuw te vormen fractie genomen. Op de vraag of zij eventueel in is voor een wethouderspost, antwoordt zij ontkennend. Zij zegt zich beter op haar plek te voelen als volksvertegenwoordiger dan als bestuurder. “De kiezers en de coalitieonderhandelingen bepalen uiteindelijk of wij in de coalitie of oppositie terecht komen. Wij zijn bereid bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen en kunnen daarvoor ook een goede wethouder leveren.”

Hard gewerkt
Terugkijkend op de afgelopen raadsperiode constateert Els dat er veel werk is verzet. ”Onze wethouder heeft hard gewerkt aan de aan hem toevertrouwde dossiers. Hij heeft zich na het vertrek van Robèrt Smits in hoge mate ingezet voor duurzaamheid en de energietransitie.”

Als fractie heeft de ChristenUnie altijd een duale positie ingenomen. “Ook als je deel uitmaakt van de coalitie, is het goed om kritisch te blijven en recht te doen aan de fracties die niet in het college zitten. Ik vind dat we als kleine fractie een goede bijdrage hebben geleverd aan het raadswerk. Ik denk bijvoorbeeld aan ons initiatiefvoorstel voor het wijkgericht werken met als kernvraag ‘wat is de zorgbehoefte en hoe pas je daar je zorgverlening op aan?’. En de motie over de zelfbewoningsplicht, waarmee wordt voorkomen dat huizen door beleggers worden opgekocht.”

Zorgen voor elkaar
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie heet ‘Samen recht doen’. Els: “Daarmee willen wij aangeven dat onze leefomgeving wordt bepaald door een samenspel van inwoners en gemeente. Onze gemeenschap is daar sterk in door de veelheid van verenigingen, maatschappelijke organisaties en geloofsgemeenschappen. In de zorg willen wij bij voortduring inzetten op betere preventie, waarbij kwetsbare inwoners en kinderen voorop worden gesteld. Als raad moeten we ons beraden op de vraag wat nu echt noodzakelijke jeugdzorg is en wat niet. Wat kan helpen, is het creëren van een fysieke plek in de Huizen van Alles, waar mensen met een hulpvraag terecht kunnen bij een onafhankelijke adviseur. Die kan hen de weg wijzen naar zowel gemeentelijke als private instanties die de gewenste hulp kunnen leveren.”

Economie
Ook op economisch vlak stelt de ChristenUnie de mens centraal. “Voor ons is het belangrijk dat iedereen mee kan doen, omdat het leveren van een maatschappelijke bijdrage zorgt voor een doel in het leven en zingeving. Dat laatste geldt ook voor de arbeidsmigranten. Zij zijn nodig in ons arbeidsproces en wij blijven strijden voor een goede huisvesting, al geldt dat evenzeer voor onze jongeren en spoedzoekers. Bij dat alles willen we goed omgaan met onze aarde. Wij blijven ons inzetten voor een circulaire economie, energiebesparing en een goede afvalscheiding die tot hergebruik leidt. Als er gebouwd moet worden, gaat dat wellicht ten koste van groen, maar voor ons is het een belangrijke voorwaarde dat die bouw met milieuvriendelijke materialen plaatsvindt en energieneutraal is.”

Advertentie

Categorieën