Remco Tijssen
Remco Tijssen Foto: Bert Verver

Ervaren Remco Tijssen voor eerste maal lijsttrekker Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Voor het eerst sinds hij in februari 2014 lid werd van de gemeenteraad voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk gaat Remco Tijssen de verkiezingen in als lijsttrekker. Een logische stap in de politieke carrière van Remco, die sinds 2008 samen met zijn echtgenote Wendy (en hun later geboren zoon) een intrek heeft genomen in een mooie, historische woning aan de Rijnkade in Bodegraven.

Remco is in het dagelijkse leven werkzaam als software-architect bij Descartes in Woerden, maar hij is sinds hij raadslid is één dag per week minder gaan werken om voldoende tijd beschikbaar te zijn voor het politieke werk. Hier is hij naar eigen zeggen ‘toevallig ingerold’. “Toen wij vanuit Zoetermeer hier kwamen wonen, speelden een paar onderwerpen die mij interesseerden. Dat was bijvoorbeeld de huisvesting van arbeidsmigranten en kamerverhuur in het centrum. Mijn politieke interesse was gewekt en als je in de wereld van de IT zit, is het fijn om daarnaast je interesse te verbreden door ook andere dingen te doen. De keuze voor de politiek was voor mij logisch, omdat het raadswerk er echt toe doet en je soms keuzes moet maken die de inwoners echt raken. Jammer genoeg zie je dat de kloof tussen politiek en maatschappij groeit. Ik wil mij graag inzetten om die kloof te verkleinen door ervoor te zorgen dat de inwoners mee kunnen praten en serieus genomen worden.”

Oppositie
Terugkijkend op de afgelopen 4 jaar kan Remco niet verhullen dat de teleurstelling groot was toen er bij de vorige verkiezingen maar drie van de zeven zetels overbleven en BBR twee wethouders moest inleveren. Voor de partij restte slechts een plaats in de oppositie. “Wij hebben toen de tijd genomen voor zelfreflectie. De drie overgebleven raadsleden concludeerden dat zij door wilden om vanuit een constructief-kritische houding de raadsvoorstellen te beoordelen en voorstellen te doen voor verbeteringen en het verleggen van accenten. Het was niet altijd gemakkelijk tegen de overmacht van de coalitie op te boksen. Ik vind het jammer dat er vanaf die kant soms helemaal niet wordt gereageerd op de inbreng die je levert.” 

Toch ziet Remco ook successen. “In het begin hebben we een motie ingediend over de verbetering van de bestuurscultuur. Dat is op de kaart gezet, al zijn wij van mening dat er op dat gebied nog steeds verbeteringen mogelijk zijn. Fijn is echter wel dat de gemeente het burgerinitiatief Hart in Bodegraven heeft omarmd. Voor mij is dat het bewijs dat goede burgerparticipatie heel mooi kan werken. Ten aanzien van het Sociaal Domein hebben wij een kritische houding aangenomen. Wij bleven aandacht vragen voor de kwaliteit daarvan, ook al kost het dan iets meer geld.”

Koerspunten
BBR heeft het nieuwe verkiezingsprogramma de naam ‘Kies voor nieuwe koers’ meegegeven. Drie koerspunten zijn de leidraad voor de ambities voor de komende vier jaar. Het gaat daarbij om:

• Een betrouwbare overheid. Daarbij gaat het BBR vooral om het meenemen van de inwoners in de drie fases van een proces: de voorbereiding, met daarbij duidelijke kaders; de besluitvorming; en een nabeschouwing, waarin met redenen wordt teruggekoppeld welk deel van de inbreng wel of niet is meegenomen.

• Aanpakken van de woningnood. Daarbij moet geen taboe meer rusten op hoger bouwen dan op dit moment gebruikelijk is om een verdere aantasting van het Groene Hart te voorkomen.

• Een realistische routekaart klimaat en energie. Naar de mening van BBR hoeft Bodegraven-Reeuwijk niet de koploper te zijn bij de energietransitie. De gemeente moet wel goed meelopen in de middenmoot, maar ook zorgen dat het betaalbaar blijft voor de inwoners.

Verantwoordelijkheid
Als er voldoende raakvlakken zijn voor een coalitie- of raadsakkoord met andere partijen, schroomt BBR er niet voor om zijn plaats in de coalitie weer in te nemen. “Wij zien ernaar uit om daar een bijdrage aan te leveren, want er liggen voldoende uitdagingen,” aldus de lijsttrekker, die aangeeft zelf eventueel een wethouderspost voor zijn rekening te willen nemen. “Ik vertrouw daarbij op onze doelstellingen en op onze kiezers, die weten dat de lokale politiek al 30 jaar in ons DNA zit. Ik hoop dat er zeker vijf zetels voor ons te behalen zijn.”

Advertentie

Categorieën