Julika Marijn wekt de joodse schrijfster Etty Hillesum tot leven.
Julika Marijn wekt de joodse schrijfster Etty Hillesum tot leven. (Foto: )

Indrukwekkend toneel over Joods dagboek

BODEGRAVEN

Donderdagavond 5 mei speelt Julika Marijn de prachtige toneelbewerking ‘Etty Hillesum, dat onverwoestbare in mij’ in het Evertshuis. Hierin wekt de actrice Julika de joodse schrijfster Etty Hillesum op onnavolgbare wijze tot leven.

Ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven zijn genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot. Ze spreken wereldwijd tot de verbeelding. Meer dan ooit vinden nieuwe generaties inspiratie in Etty’s zoektocht naar zichzelf en haar plek in een ontwrichte wereld.

Opnieuw geraakt

Julika dook al eerder in het werk van Etty Hillesum, onder andere in haar veelgeprezen voorstelling ‘In duizend zoete armen’. Bij herlezing van Hillesums werk werd Julika opnieuw geraakt door de manier waarop Etty omgaat met het lijden en hoe zij ondanks alles de schoonheid van het leven blijft zien. Met een hernieuwde blik richt Julika spelend en zingend een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis een licht zag branden. 

Werkt goed

De Theaterkrant looft de voorstelling: ‘Marijn brengt haar solovoorstelling met grote toewijding en in een beheerste stijl, naturel, nooit over-geëmotioneerd, soms zelfs met distantie. Dat werkt goed. Briljant is de redenering van Hillesum waarom zij níet wil onderduiken.’

Tickets

De voorstelling van Julika Marijn op 5 mei begint om 20.30 uur, kaarten kosten 20 euro inclusief drankje. Meer info en tickets reserveren kan via: www.evertshuis.nl/julika-marijn.

Meer berichten