Foto:

Oubollig, maar wel gratis

Ooit was het een traditie: wie met vakantie ging, stuurde een ansichtkaart naar huis of naar familie. Met pakkende teksten als: “Het is hier heel mooi.” Of: “We hebben het erg gezellig.” Nog zo’n klassieker: “Het eten is hier anders dan thuis.”

Als je in Nederland met vakantie ging, bestond de kans dat de kaart met de geruststellende boodschap op bestemming arriveerde voordat je weer thuis was. Toen de Spaanse costa’s en de Griekse eilanden binnen bereik kwamen, vielen de kaarten vaak pas op de mat als je allang weer huiswaarts was gekeerd. Ach, de bedoeling was goed.

Hoe anders is dat sinds de opkomst van de mobiele telefoon en social media. Ervaringen delen we via Snapchat, Instagram en Facebook, het thuisfront informeren we via appjes. Ook handgeschreven kerstkaarten of persoonlijke briefjes zijn uit de tijd, de elektronische snelweg is gemakkelijker en sneller. Of het erg is? Ach, dingen gaan zo ze gaan, dus nee.

Maar oude tradities verdwijnen niet helemaal. In vakantieoorden kom je ze soms nog tegen: rekken met ansichtkaarten met grappig bedoelde plaatjes. De te dikke dame en heer die de teen in het zeewater steken, een in overdreven klederdracht gestoken bovenmaatse deerne, blijkbaar is er nog een markt voor. 

Wellicht is dat de overweging achter de strategie van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk: ter bevordering van het toerisme naar onze gemeente is een serie speciale ansichtkaarten uitgebracht met “Groeten uit Bodegraven-Reeuwijk.” Met beelden die de schoonheid en het karakter van onze gemeente moeten uitdragen, vol natuurlijk schoon en gezelligheid. En een moderne QR-code naar een speciale podcast en de website van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk. Misschien past het bij deze vorm van communicatie, maar het feit dat sommige plaatjes wel heel erg uit de oubollige doos zijn, voedt het vermoeden dat dit zeker geen verzamelobjecten worden. Ze zijn wel gratis, onder meer verkrijgbaar in horecazaken.

Meer berichten