Foto:

Welwillend maar kritisch

Een van de plezierige bijkomstigheden van het wonen in onze gemeente is dat veel mensen elkaar kennen, wij zijn deel van een gemeenschap. Ook lokale politici en wethouders maken daar (als het goed is) deel van uit. Gekscherend wordt weleens opgemerkt dat media de waakhonden zijn van de lokale democratie; berichtgeving over politieke besluitvorming is een vorm van publieke verantwoording. Waar op social media het eigen gelijk leidend is, is de nuance in publieke media - in beginsel - wel aanwezig. 

Normaliter ontmoeten onze lokale bestuurders en pers elkaar regelmatig bij zogenaamde persbijeenkomsten. Kletsen zeg maar bij onder het genot van een kopje koffie met een koekje. Beetje truttig, maar vooral nuttig. Politici lichten plannen en besluiten toe die ze rijp achten voor de openbaarheid, de pers stelt vragen. En bericht vervolgens naar eigen inzicht. 

Nu het einde van dit college nabij is, veranderen de spelers. Ter afsluiting blikten de huidige vijf wethouders vorige week in een bijeenkomst met de mediamensen terug op hun werk in de afgelopen jaren. Wat je je dan weer realiseert, is dat politiek best een lastig bestaan is. Veel is goed gegaan: investeringen in openbaar groen, er zijn huizen gebouwd, wegen zijn onderhouden, rioleringen verbeterd, scholen vernieuwd, geld gestoken in cultuur (Streekmuseum Reeuwijk bijvoorbeeld). 

Maar met elkaar letten we natuurlijk vooral op wat mis ging, waar de politiek nog een oplossing moet vinden. Ach, naast die taak van de pers is het ook goed om periodiek stil te staan bij al die dingen die het leven in Bodegraven-Reeuwijk zo leuk maken. Want eerlijk is eerlijk: wij wonen in een prachtige gemeente met uitstekende voorzieningen. Dat danken we mede aan de wethouders die nu afzwaaien. Ze zijn ervoor betaald, maar het is toch plezierig dat voor deze ondankbare taak nieuwe kandidaten klaar staan. Die we overigens weer welwillend, maar vooral ook kritisch zullen volgen.

Henri Stolwijk

Meer berichten