Foto:

Hulp met een lach en een traan in Moldavië

Reeuwijk

Marleen van Os uit vertrok op 1 april j.l. om een maand lang in Moldavië een kliniek op te zetten met een medisch team. Stichting Bootvluchteling verzorgt medische zorg aan vluchtelingen. De naam komt vanuit hun werk in Griekenland, maar ze gebruiken hun expertise ook in de crisis in Oost-Europa.

Marleen besloot zich bij deze organisatie aan te sluiten i.v.m. de kennis van de taal en haar affiniteit met het land. 

“Ik heb vrienden die nog steeds in Oekraïne zijn.” De mensen die de mobiele kliniek bezoeken hebben een zware reis achter de rug. Ze hebben veel achter moeten laten; familieleden en hun huis. Sommigen zagen hun huis afbranden en vragen zich af waar ze überhaupt naartoe terug zullen keren. 

Behalve haar werk met het team vond Marleen regelmatig de tijd om haar vaardigheden als clown in te zetten. Een show vol magie en humor zorgde voor afleiding en vermaak voor kinderen en hun familieleden, terwijl ze wachtten op een bus die ze naar hun volgende bestemming zou brengen. 

Een oma vertelde na afloop van een show dat zij in colonne met 1000 uit Marioepol vertrokken. De auto’s hadden witte vlaggen met het woord “kind” erop. Zij hebben het gehaald, de mensen die twee dagen later vertrokken niet.

Meer berichten