Afbeelding

Eerlijk aan de slag

Algemeen Politici aan het woord

Op de voorpagina van het coalitieakkoord zien we de afbeelding van een aan de wind zeilende Pampus. Zo’n afbeelding heeft wat weg van een rorschachtest, want net als bij de vlekkentest zeggen de commentaren meer over degene die ze maakt dan over de afbeelding zelf. Met dat risico zal ook ik moeten leven.

De foto zou zomaar op de Reeuwijkse plassen gemaakt kunnen zijn. De boot maakt een flinke helling die past bij de koers en de snelheid is in orde. De bemanning, stuurman en fokkenist, blijven verborgen achter de zeilen. Zij doen hun werk vanaf de hoge kant vanwaar ze het beste zicht hebben op wind en water en het meest bijdragen aan de snelheid van de boot.

Vanuit mijn perspectief als zeiler zie ik een boot die wordt gevaren zoals het past bij de omstandigheden. Bemanning en schipper doen wat noodzakelijk is. En de koers die zij varen past bij de richting van het doel dat nu eenmaal in de wind ligt. Dat de boot schuin gaat is onvermijdelijk. 

De analogie met het coalitieakkoord “Eerlijk aan de slag” is duidelijk. Veel van de ingezette koers is niet in detail uitgewerkt, maar de richting is bekend. We willen een financieel gezonde gemeente met een degelijke uitvoeringsorganisatie. Dat is de stip op de horizon.