Lekker vies worden in de modder. Beeld: IVN Natuureducatie
Lekker vies worden in de modder. Beeld: IVN Natuureducatie

Modderdag

Algemeen

Woensdag 29 juni is de tiende editie van ModderDag. In de provincie Zuid-Holland spelen op 385 locaties zo’n 28.000 kinderen naar hartenlust met modder! En dat is hard nodig in een tijd dat kinderen steeds minder buiten spelen en het schermgebruik alleen maar toeneemt. “Heerlijk buitenspelen in de natuur is zo belangrijk voor kinderen,” stelt projectleider Marc Veekamp. “Het is goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.”

Met ModderDag wil IVN het belang van vrij spelen in de natuur hoger op de agenda krijgen. Dat kan spelen in een bos of park zijn, maar ook op een groen speelplein. Studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. Desondanks spelen kinderen van nu zes keer minder buiten dan hun ouders of grootouders deden. Slechts 14 procent van de kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten. Meer dan de helft speelt vaker binnen dan buiten en drie op de tien kinderen speelt (bijna) nooit of slechts één keer per week buiten.

Ook voor thuis

Sinds 2016 organiseert IVN Natuureducatie de Modderdag. IVN roept daarom alle ouders op om ook thuis hun kinderen lekker hun gang te laten gaan. Dit overigens niet alleen op 29 juni, maar het hele jaar door. Meer informatie over Modderdag op www.modderdag.nl