Elise den Hollander op de fiets. Beeld: Kees Verkleij
Elise den Hollander op de fiets. Beeld: Kees Verkleij

Reeuwijkse Elise fietst dwars door Kenia voor een gezond en sterk Afrika

Algemeen Human Interest

REEUWIJK - Op vrijdag 2 september reist Elise den Hollander af naar Kenia voor de Africa Classic. Dat is een uitdagende mountainbiketocht van 400 kilometer dwars door het mooie Afrikaanse landschap. De classic vindt van 4 tot 9 september plaats. Elise doet dit om sponsorgeld op te halen voor Amref Flying Doctors. Deze organisatie zet zich in voor de gezondheid van jonge meisjes en vrouwen in Afrika en dat is hard nodig. Amref werkt bijvoorbeeld aan het stoppen van kindhuwelijken, het voorkomen van tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenissen. Daarnaast leidt de organisatie verloskundigen op, geeft educatie over algemene gezondheid en zet zich in voor schoon drinkwater en vrouwenrechten.

door Kirsten Andringa

Inspirerend

De Africa Classic kende Elisa al via haar werk. Een aantal jaar geleden heeft haar collega deze tocht gefietst en dat vond ze erg inspirerend. Het idee om voor een goed doel te fietsen bleef in haar hoofd zitten en nu gaat het er dus echt van komen. “De Africa Classic is voor mij een mooie combinatie van sportief uitgedaagd worden en een bijdrage leveren aan het goede doel.” 

Hoe ziet de fietstocht eruit?

Samen met twee collega’s en 51 andere deelnemers fietsen ze in zes dagen 400 km bij een temperatuur van 30 graden, 4000 hoogtemeters en onverharde wegen. Het wordt ongetwijfeld zwaar, maar de omgeving en de nieuwe indrukken zullen een hoop afleiding geven. De rit leidt hen langs prachtige plekken zoals de vulkaan Mount Suswa, de Great Rift Valley, het Masai-gebied en het natuurreservaat Masai Mara, waar ze wildlife hopen te spotten. 

Onderweg bezoeken ze ook projecten van Amref, zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat er voor moois met het sponsorgeld wordt gedaan. “Het wordt een ongelofelijk avontuur en ik kan niet wachten om te starten!”

Fysieke en mentale uitdaging

Fietsen deed Elise al graag. Regelmatig maakt ze een tocht door het Groene Hart, dat vind ze heerlijk. Maar Afrika is geen Reeuwijk en daar fiets je natuurlijk niet op mooie en strak geasfalteerde wegen. Wel op gravel, zand en modderwegen; dat is dus even andere koek! Elise: “Mountainbike-ervaring doe ik in Nederland op door te trainen op de Posbank en de Veluwe. In het begin vond ik het best spannend om steile stukken naar beneden te fietsen door het mulle zand. Die angst heb ik gelukkig overwonnen. Tijdens mijn vakantie in Italië vorige maand heb ik de hoogtemeters al goed kunnen trainen, maar dat is niet voldoende. In Nederland ga ik graag naar Limburg om daar hoogtemeters te trainen. Ik sta er altijd versteld van hoe zwaar die hoogtemeters zijn! Voordeel is dat ik zo alvast kan wennen aan het gevoel van verzuurde benen.” 

Verder bestaat de training vooral uit heel veel kilometers fietsen, en dat meerdere dagen achter elkaar, zodat je ook leert omgaan met pijn en vermoeidheid. 

Regelzaken

Om mee te kunnen doen aan de Africa Classic moet iedereen een sportmedische keuring ondergaan en zich laten vaccineren. Uiteraard moet je zorgen dat je mountainbike in perfecte staat verkeert en dat je beschikt over reserve-onderdelen en reparatiekennis. Niets is zo vervelend als een kapotte fietsketting en niet weten hoe je die moet repareren. “Ik heb daarom een workshop fietstechniek gevolgd, zodat ik kleine reparaties zelf kan uitvoeren. Daarnaast drink ik iedere dag 2,5 liter water, zodat mijn lichaam daar alvast aan kan wennen.”

Ook Amref ondersteunen?

Elise wil zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen, zodat Amref nog meer meisjes en jonge vrouwen kan helpen. Ze is al goed op weg en heeft al veel mooie reacties mogen ontvangen. Ook bijdragen aan dit mooie doel? Ga naar de sponsorpagina van Elise: www.africaclassic.nl/elise-den-hollander-team-mediqfriends. Sponsoren kan tot 19 augustus. Namens Amref en de meisjes en vrouwen in Afrika, heel erg bedankt!

!