De Vidiflora uit 1856 heeft groene rozen.
De Vidiflora uit 1856 heeft groene rozen.

Rozen in bloei in het Boomkwekerijmuseum

Algemeen

BOSKOOP - Hebt u het Rosarium tegenover het Boskoops station al bewonderd? De bloemenzee van rozen is een lust voor het oog! Maar wist u dat ook in de kwekerij van het Boomkwekerijmuseum prachtige rozen staan? 

Omdat het museum de geschiedenis van de boomkwekerij vertelt, zijn er alleen oude rozensoorten zien. Op de naamlatten leest u de naam en het jaar dat de roos voor het eerst op de markt kwam. De oudste roos dateert zelfs van 1845! Een heel bijzondere roos is de Vidiflora van 1856 met groene rozen. Hij bloeit nu, dus haast u als u hem wilt zien. En ruik eens aan de andere rozen, ze verspreiden een heerlijk geur. 

De moeite waard

Ook de andere planten in de kwekerij zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. De tuinploeg spaart kosten noch moeite om de kwekerij zo mooi en authentiek mogelijk te houden. En als u toch in het museum bent, neem dan een kijkje in de permanente expositie met de geschiedenis van de boomkwekerij, met onder andere een woning die laat zien hoe een gezin rond 1910 woonde.

Ook voor kinderen is het museum een leuk uitje. Met een uitdagende speurtocht maken ze spelenderwijs kennis met allerlei aspecten van de boomkwekerij.

800 jaar Boskoop

Het museum doet ook mee aan de viering van 800 jaar Boskoop. In de tijdelijke expositie ‘Van graaf naar robot in 800 jaar’ ziet u hoe de boomkwekerij zich in die periode heeft ontwikkeld. De graaf is gebleven en wordt nog steeds gebruikt om te spitten, te poten, rond te steken en te rooien. Maar bestrijden is beschermen geworden: selectief en doelgericht worden plaagdieren en ziektes aangepakt.

Het belangrijke werk van de ‘bomenzoeker’ wordt nu gedaan door de computer. Maar dat door de mechanisering en automatisering het sortiment versmalt, is onvermijdelijk. Een oogstrelende wand met maar liefst 204 plantenfoto’s laat zien hoe het sortiment zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. 

Advertentie

Categorieën