Afbeelding

Anders bekeken: Exotische vogel rukt op

Algemeen Anders bekeken

Exoten zijn het. Als schreeuwerds worden ze betiteld. Ze zijn vreemdelingen die blijkbaar, prima gedijen in ons klimaat. In elk geval zijn ze steeds duidelijker aanwezig, hun gekrijs kan je moeilijk ontgaan. Ook in onze gemeente heeft de halsbandparkiet, het 40 centimeter metende onderwerp van deze column, vaste voet aan de grond gekregen. De invasie schijnt in de jaren zestig in Amsterdam te zijn begonnen, waar ontsnapte of vrijgelaten exemplaren een groeiende kolonie stichtten. Langzamerhand verspreidt het dier zich over het land. Een aantal jaren geleden al vestigde de groene papegaaiachtige zich in de boomrijke omgeving rondom begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde. Twee winters geleden zag ik de eerste exemplaren bij het voederstation in mijn tuin, snoepend van de vetbolletjes. Blijkbaar zijn ze dus neergestreken in park Broekvelden. Ook in Reeuwijk zijn ze inmiddels gesignaleerd.

Eerlijk gezegd geen idee of dit iets zegt over de kwaliteit van de natuur in onze gemeente. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt ze sowieso schadelijk voor onze natuur. De parkieten jagen andere vogels weg en pikken hun nestruimte in. Anderen achten de kleurrijke vogel juist een aanwinst voor de diversiteit.

Volgens informatie van de Vogelbescherming telde ons land tussen 2018 en 2020 een paar duizend broedparen, die jaarlijks 4 tot 6 eieren leggen. Zo bezien kan de aanwas hard gaan. Ze worden naar onderzoek leert gemiddeld acht jaar. Vooral in de winter zoeken de door hun groene verenkleed opvallende vogels graag verstedelijkte gebied, om hun voedsel te vergaren. Buiten het broedseizoen overnachten ze graag bij elkaar in de buurt, lekker krijsend voor het slapen gaan. Zelf vind ik de nu en dan in mijn tuin foeragerende vogels wel een grappig gezicht, maar als ze de beestenboel gaan overheersen kan dat zo maar omslaan: mezen, vinkjes, mussen en merels zijn ook leuk. Misschien toch maar hopen op een strenge winter, dan reguleert de natuur de boel weer een beetje.

door Henri Stolwijk