Afbeelding

Speurtocht naar vrijwilligers

Algemeen Anders bekeken

De vrijwilliger houdt de samenleving leuk en draaiend: wetenschappelijk onderzoek leert dat ruim een kwart van de bevolking boven de 16 op enigerlei wijze vrijwilligerswerk doet. Bij veel verenigingen zijn ook jongere jeugdleden actief. Vertaald naar onze gemeente zouden in Bodegraven-Reeuwijk dus zomaar 8.000 tot 10.000 mensen onder deze noemer vallen: rond de 200 organisaties en verenigingen drijven op vrijwilligers, die er dus zijn in allerlei soorten en maten.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau leert dat landelijk twee op de vijf vrijwilligers 5 tot 10 jaar aan dezelfde organisatie zijn verbonden en een derde deel 2 tot 5 jaar. Dat zijn natuurlijk mooie feiten, we doen veel voor elkaar. Maar helaas stokt de aanwas. Jongeren hebben er geen zin in of geen tijd voor, ouderen werken langer door dan vroeger en gaan dan zoals dat heet ‘leuke dingen voor zichzelf doen’. Daar valt vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend onder. Zo heeft één op de twee verenigingen c.q. maatschappelijke organisaties moeite bestuurders te vinden. In de sector sport en recreatie kampt landelijk inmiddels een derde van de organisaties met een tekort aan vrijwilligers, het probleem is het grootst bij verenigingen met veel jeugdleden.

Hoewel exacte cijfers ontbreken, is kraakhelder dat deze trend ook in onze gemeente zichtbaar is. Niet voor niks heeft Welzijnsorganisatie SAM een permanente vacaturebank opengesteld waar vraag en aanbod naar en van vrijwilligers samenkomen. SAM heeft tot doel de samenleving leuker te maken door, zoals dat heet, verbinding te maken tussen bewoners, bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties. De professionals en vrijwilligers van SAM brengen vraag en aanbod bij elkaar. In dat kader organiseert SAM op 10 september in het Evertshuis een groot event: organisaties presenteren zichzelf en melden welke vacatures openstaan, zodat belangstellenden zich kunnen oriënteren. Er worden ook workshops gegeven aan vrijwilligers. Op de website samwelzijn.nl is meer informatie te vinden. Laat u zich vooral inspireren, er valt genoeg te doen!