Kermis. Beeld: Ilse Höcker
Kermis. Beeld: Ilse Höcker

Wereldwijd groots in Kaas

Algemeen Agenda Cultuur Human Interest

BODEGRAVEN - Na twee jaar coronastilte kan heel Bodegraven zich weer verheugen op het aanstaande Najaarsmarktweekend. Een weekend waar tradities van vroeger en dorpse gezelligheid samenkomen. Het programma bevat voor ieder wat wils zoals een gevarieerd muziekprogramma op het raadhuisplein, ringsteken op de streekmarkt is en de kaas- en bloemencorso voor de smaakproevers, de kermis, een jubilerende kaaskoningin en natuurlijk de najaarsmarkt zelf die eigenlijk voor iedereen wat te bieden heeft.

door Lisanne van Uunen

Het thema van de Najaarsmarkt is dit jaar ‘Boerenkaas uit Cheesevalley de wereld over’. Dit thema is terug te zien in de optocht op donderdagavond waarin scholen, verenigingen en bedrijven zich in de stoet richting het centrum presenteren en waarin ook de nieuwe Kaaskoningin aan zal sluiten. Voor degene die het thema zo origineel mogelijk verwerkt in zijn wagen of kar zijn er prijzen te verdienen. Dit jaar zien we dit thema ook terug in de winkelstraten. De straten in het centrum waar de marktkramen komen te staan hebben in samenwerking met de BOV een land of werelddeel toegekend gekregen en de winkeliers doen hun uiterste best dit thema te omarmen en zo nog extra jeu te geven aan de najaarsmarkt beleving.

De Internationale straten: De Van Tolstraat – Verenigde Staten Prins Hendrikstraat – Spanje Brugstraat – Griekenland Kerkstraat – Frankrijk Raadhuisplein – Europese Unie Kerkplein - Nederland     


Jubilea

Het is dit jaar exact 70 jaar geleden dat Bodegraven haar eerste kaaskoningin kroonde. Een traditie die het afgelopen jaar zelfs is bijgeschreven in de inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Want de Kaaskoningin zorgt voor verbinding tussen onze inwoners, de kaashandel/ industrie en zelfkazende boeren. Daarbij leert deze traditie onze jeugd het historische én de actuele waarde van de kaashandel in Bodegraven. Ter gelegenheid van het 70 jarig jubileum zijn veertig ‘oude’ kaaskoninginnen op de najaarsmarkt uitgenodigd én zijn er in zowel in het Kaasmuseum als het Groene Harthuys exposities te zien waarin wordt teruggeblikt op de traditie en alles wat daarbij hoort.

Niet alleen de traditie van het verkiezen van een kaaskoningin jubileert, ook de rommelmarkt op initiatief van de zendingscommissie van de Hervormde Kerk in Bodegraven viert haar 50 jarig jubileum. Vanwege het succes van de tweedehandsverkoop op de Najaarsmarkt is men een aantal jaren daarna een zendingskringloopwinkel gestart die nog steeds te vinden is op de spoorstraat. De 50e rommelmarkt wordt vrijdagmiddag 16 september om 12.00u feestelijk geopend door de nieuwe Kaaskoningin. 

Best bewaarde geheim van Bodegraven

U leest het de nieuwe kaaskoningin van 2022 heeft al een volle agenda. Maar wie zij is, is het best bewaarde geheim van Bodegraven. Zij is namelijk wél al gevraagd in voor bekent werd dat het de Najaarsmarkt vanwege corona geen doorgang kon vinden dus het blijft al ruim 2 jaar geheim. Alleen de benoemingsommissie van de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB), de kleermaker én de kapper weet wie de kaaskoningin zal gaan worden. En juist het mysterie rondom de benoeming maakt de traditie zo speciaal. Als de koningin tijdens de optocht wordt gepresenteerd, rijdt zij met de hofdames mee richting het raadhuisplein waarna haar programma voor het weekend volledig bestaat uit najaarsmarktactiviteiten. Het enige wat we zeker weten is dat de Kaaskoningin én haar hofdames een link hebben met de kaashandel in onze regio. Donderdagavond weten we wie de tradities gaat voorzetten.

Programma

Het volledige programma van de markt vind u in deze krant en we hebben al wat highlights genoemd van hetgeen u kunt verwachten maar daar voegen we de streek- en verenigingenmarkt op zaterdag 17 september nog graag aan toe. Hier wordt het verhandelen van kazen zoals dat in het verleden gebeurde op de kaasmarkt, de oorsprong van de najaarsmarkt, nagespeeld. Daar kunt u ook kijken naar het ringsteken, streekproducten proeven en presenteert het verenigingsleven uit de regio zich. Bent u meer op zoek naar cultuur? Bezoek dan de gezinsmusical Tableau 1672. De culturele commissie Bodegraven en Studio Forza voeren deze musical over het rampjaar 1672 gratis op in het Wierickehuis in de Nieuwerbrug (10.30u) en in de Ontmoetingskerk in Bodegraven (13.30).

Geen Beat-Up

Hoewel het programma van de Najaarsmarkt veelomvattend is, is er dit jaar helaas nog geen Beat-up festival voor de jeugd. Kees Willem van Os, voorzitter van de ECB hoopt dit op een later moment alsnog te kunnen realiseren. “Er is sprake van uitstel en zeker niet van afstel. We hebben op dit moment helaas geen geschikte locatie beschikbaar. Om het leed wat te verzachten hebben we wel het artiestenprogramma aangepast zodat de jeugd zich ook tijdens de avonden op het raadhuisplein kan vermaken”. In 2019 vond Beat-Up plaats op het parkeerterrein van het zwembad maar dat is door de vernieuwde zwembadexploitatie niet mogelijk. Ook het evenemententerrein is geen veilige locatie gebleken omdat via de randweg een continue toe- en uitstroom niet mogelijk is. “We zoeken verder naar een geschikte locatie waarop het festival duurzaam georganiseerd kan gaan worden” aldus Van Os.

Thema 2023

Traditioneel wordt op de zaterdagavond tijdens het muzikale programma op het raadhuisplein het thema van de Najaarsmarkt voor het volgende jaar bekend gemaakt. Via de website van de najaarsmarkt kan iedereen een suggestie voor 2023 doen en er met de eer én een leuke prijs vandoor gaan.

Deel uw leukste, gezelligste en origineelste najaarsmarktfoto’s met ons via redactie@kobr.nl.

Kaaskoningin en hofdames. Beeld: Carmen Ebbers
Handjeklap op de kaasmarkt. Beeld: Ilse Höcker
Rommelmarkt. Beeld: Arie Haaksman
Ringsteken. Beeld: Ilse Höcker