Beeld: Els Zijsling
Beeld: Els Zijsling

Reeuwijkers, bedankt!

Algemeen Human Interest

REEUWIJK - Dertig jaar geleden, op 12 oktober 1992, is de Coöperatieve Vereniging Wereldwinkel Reeuwijk opgericht. Twee koffieboeren uit Peru en de Dominicaanse Republiek waren daarbij aanwezig. Inmiddels is de Wereldwinkel niet meer weg te denken uit Reeuwijk en weten veel mensen de weg naar de winkel te vinden. 

Boot vol fair trade

Al eerder konden Reeuwijkers kennismaken met voedselproducten uit ontwikkelingslanden, op de jaarlijkse Koninginnedagmarkt, het Waterspektakel en een aantal weken in november op de weekmarkt. Gedurende de zomer van 1992 voer Arnold Abbema als parlevinker met zijn fluisterboot, volgeladen met voedselproducten, door diverse Reeuwijkse watergangen en kondigde met een bel zijn komst aan. Hij bracht zo fair trade waren aan de man, vooruitlopend op een vaste stek voor een wereldwinkel in Reeuwijk.

Heuse winkel

Na een periode van overleg met onder andere de gemeente krijgt de Coöperatieve Vereniging in 1994 tijdelijk de beschikking over de voormalige garage achter winkelcentrum Miereakker. Daar wordt op vrijdagavond 18 maart de wereldwinkel geopend nadat het voormalige kantoor door een aantal handige vrijwilligers is omgetoverd tot een heuse winkel. Intussen wordt wel onderhandeld over een definitieve plek, meer zichtbaar voor het winkelend publiek.

Op 6 februari 1998 wordt de eerste paal geslagen in het water voor een eigen winkel, naast de ingang van het winkelcentrum aan de Lange Krag, in mei van dat jaar wordt onze nieuwe winkel officieel geopend.

Een prachtig ontwerp van architect Ton Kuipers, de bouw werd gerealiseerd door Bontenbal Bouw BV.

Ons pand verhuisde in 2013 op een dieplader naar de andere kant van het nieuw te bouwen winkelcentrum, aan de Miereakker/’t Kerkstuk. Na de opening van het nieuwe centrum werd de verkoop vanuit het inmiddels vergrote pand voortgezet. Nog beter zichtbaar, nog meer verkoopruimte, nog mooiere producten.


Geen geitenwollen sokken

Het geitenwollensokken-imago dat dertig jaar geleden nog een beetje kleefde aan een wereldwinkel is allang verleden tijd. We zijn niet alleen wereldwinkel, maar ook een cadeauwinkel met aandacht en respect voor eerlijke handel, geen kinderarbeid en er wordt gestreefd naar een langdurige relatie met de producenten.
Mooie kunstzinnige producten vormen nu het assortiment, met veel zorg en artistiek inzicht ontworpen, vaak gemaakt van hergebruikte materialen, door mensen die zonder tussenkomst van op winst beluste ondernemingen betere bestaansmogelijkheden opbouwen voor henzelf, hun gezinnen en hun leefgemeenschappen.