Kapper Alexander Kuipéri (rechts) samen met echtgenote Henny (links) Beeld: Loes Kamer
Kapper Alexander Kuipéri (rechts) samen met echtgenote Henny (links) Beeld: Loes Kamer

Hairstylist Alexander Kuipéri: De rollers zijn nog steeds hetzelfde’

Algemeen Bedrijfsberichten Human Interest

REEUWIJK-BRUG - Hij begon als kapper in Amsterdam, waar hij van 1969 tot 1979 bij twee verschillende zaken in loondienst is geweest. Het jonge gezin Kuipéri zag in die destijds roerige stad een toekomst elders voor ogen en streek neer in het Reeuwijkse plassendorp. Hier begon Alexander samen met echtgenote Henny een eigen salon. Aanvankelijk zaten ze in de Van Heuven Goedhartstraat op nummer 37, nu op Miereakker 16.

door Loes Kamer

Hairstylist Alexander is 12,5 jaar aan de Van Heuven Goedhartstraat gevestigd geweest. Hoe was het om als kapper uit Amsterdam te komen? Alexander antwoordt positief: “In Reeuwijk-brug zijn vanaf het begin van de zeventiger jaren veel mensen komen wonen vanonder de rook van de grote steden. Die stonden wel open voor nieuwe ideeën op het gebied van haarmode.” Extremen zoals hanenkammen zijn hier echter nooit ingeburgerd geraakt, daar was men toch te behoudend voor.

Na de Van Heuven Goedhartstraat zat de salon 22 jaar aan de Miereakker. In die periode heeft ook hun dochter nog in de zaak meegewerkt, totdat zij met het kappersvak stopte. “Dat was een bijzondere, gezellige tijd. We waren helemaal op elkaar ingespeeld. We hoefden elkaar niets te zeggen om elkaar te begrijpen.” Na 2 jaar in een noodonderkomen aan de Meentweide te hebben gebivakkeerd, keerde de salon terug in een nieuw pand aan de Miereakker, waar het nog steeds zit.

Houten paaltjes en OVR

Begin jaren tachtig nam Alexander samen met een aantal andere ondernemers ‘aan de brug’ het initiatief om een belangenvereniging op te richten: de Ondernemers Vereniging Reeuwijk (OVR). Botsende belangen tussen de gemeente en de winkeliers waren de aanleiding. Er waren regelmatig wat grotere en kleinere probleempjes met individuele ondernemers. Die werden weliswaar van geval tot geval opgelost, toch zorgden ze telkens weer tot frustraties. Oud-wethouder Wetering de Rooij deed daarop de suggestie aan de ondernemers om zich te organiseren: “Wil je wat voor elkaar krijgen, dan moeten jullie je verenigen. Samen sta je sterker.”

Zo gezegd, zo gedaan. De directe aanleiding tot de oprichting op 14 november 1981 was een rij houten paaltjes die door de gemeente was geplaatst op de hoek van de Van Staverenstraat om te voorkomen dat de stoep daar kapotgereden werd. “Het probleem was dat Jan Zeegers met zijn SRV-wagen hierdoor de bocht niet meer kon maken,” vertelt Alexander. 

Het bestuur van de OVR werd naast Alexander Kuipéri gevormd door Cees Bunnik (SRV), Rinus de Roos (SRV), Harry Bannink (bistro De Eland) en Bertus Barendrecht (drogisterij). De vergaderingen werden gehouden in Het Wapen van Reeuwijk. Naast het bevorderen van de communicatie met de gemeente, was het voornaamste doel om contact te leggen met de inwoners. “We organiseerden jaarlijks de 3-daagse Ondernemersbeurs in Zalencentrum De Brug, een stuk promotie van de Reeuwijkse ondernemers. Daar was veel belangstelling voor. Het was altijd vol, afgeladen zelfs!” De contacten met de gemeente Reeuwijk verliepen soepel: “Het was een ons-kent-ons gebeuren. De vergaderingen waren sociaal en begripvol, echt dorps. Afspraken werden mondeling gemaakt en men hield zich eraan.”

De OVR heeft ook aan de wieg gestaan van het Waterspektakel, dat toen nog een gezellig dorpsfeest was met de Gondelvaart als hoogtepunt.

Kapper in hart en nieren

Het kappersvak, zowel dames- als heren-, is echt een ambacht, zo vertelt Alexander. Het is vooral handwerk. De koude permanent, zoals die na de oorlog ontwikkeld werd en die drie maanden houdt, is nog steeds in gebruik. De techniek, die gebruik maakt van vloeistof en wikkelingen, is niet veel veranderd. Ook de methode van watergolven, die wekelijks hernieuwd moeten worden voor een blijvend effect, is vrijwel hetzelfde gebleven. “We gebruiken nog steeds hetzelfde type rollers als 40 jaar geleden. Daarnaast is het veelal knippen en föhnen.” Hoe komt het dat de zaak al die jaren stand heeft gehouden? “Je sociaal opstellen, meegaan in het plassendorp-gebeuren, een luisterend oor bieden en verder goed en serieus je werk doen,” is volgens Alexander de sleutel tot succes.

De klantenkring is door de jaren heen weinig veranderd. Een aantal vaste klanten is reeds tientallen jaren kind aan huis. De jongste klanten zijn 3 à 4 jaar oud, de oudste is 105! En hoe lang hij zelf nog doorgaat? “Zolang lichaam en geest het volhouden,” zegt de nu 71-jarige kapper. “Geen idee hoe lang dat zal zijn. Maar ik ken alleen dit leven, een ander leven is voor mij niet denkbaar.”

Advertentie

Categorieën