De jeugdbrandweer helpt Finn blussen. Beeld: Esther Koopman
De jeugdbrandweer helpt Finn blussen. Beeld: Esther Koopman

In vuur en vlam voor de brandweer

Algemeen

BODEGRAVEN - Twee jaar na dato opende de Bodegraafse brandweerkazerne aan de Goudseweg afgelopen weekend zijn deuren voor het publiek. Een mooi moment om het vak van de brandweer te promoten: “Wanneer we uitrukken, is de situatie al veroorzaakt. Het is aan ons de situatie beter te maken en dat maakt het zo’n mooi beroep.”

door Esther Koopman

Brandweerman Mischa Schouten maakt al jaren deel uit van het team van de vrijwillige brandweer in Bodegraven. Enthousiast vertelt hij over zijn werkplek: ”De nieuwe kazerne is eigenlijk twee jaar geleden al in bedrijf genomen, maar door de coronacrisis was het onmogelijk de mensen te laten zien waar we werken. We hebben een nieuwe tankautospuit en een nieuwe waterwagen, die standaard meerijdt tijdens het uitrukken. De waterwagen is voorzien van 10.000 liter water en, in geval van nood, een WTS500, een watertransportslang van 500 meter.”

Kleine fan

Jongeren van de jeugdbrandweer dragen graag hun steentje bij door bezoekende kinderen te laten spuiten met de waterslang. De kleine Finn van 2 jaar kijkt zijn ogen uit en durft, aan de hand van mama, ook even te spuiten. “Finn is gek op de brandweer en hij wilde maar al te graag mee,” aldus zijn moeder Arediene.

Vrijwillig

In het afgelopen jaar mocht de Bodegraafse brandweer zo’n 160 keer uitrukken. Alle 22 medewerkers in de kazerne werken op vrijwillige basis in ploegendienst. Om deel uit te kunnen maken van het team heeft iedere vrijwilliger, na het afleggen van een medische en conditietest, het manschappendiploma moeten halen. Na het behalen van dit diploma, kan een brandweerman aan de slag als beroeps- of vrijwillige brandweer. Schouten heeft bewust gekozen voor de laatste variant: “Ik heb een fijne hoofdbaan, dus dan doe ik dit er graag naast.”

Skyline van Bodegraven. Beeld: Brandweer Bodegraven
Alle jubilarissen, weggaanders en gediplomeerden met de burgemeester. Beeld: Brandweer Bodegraven