Afbeelding

Gaande en komende burgemeesters

Algemeen Politici aan het woord

De eerste column die ik schreef voor deze krant ging over gaande en komende politici. Het leek mij gepast om deze lijn voort te zetten onder het kopje hierboven. 

Als geboren en getogen Bodegraver heb ik vanaf Jelle Croles (27 jaar burgemeester!) tot Erik van Heijningen welgeteld acht burgemeesters meegemaakt en nu staat de negende in de startblokken. Na een intensief selectieproces heeft de gemeenteraad Michiel Grauss voorgedragen voor benoeming als nieuwe burgemeester. Een weloverwogen keuze dus, waaruit het vertrouwen blijkt dat hij de best passende kandidaat is om dit ambt te vervullen. We mogen blij zijn met een gemeentebestuur dat mensen weet te beoordelen op kwaliteiten en bewezen staat van dienst. Dit zonder bedenkingen vooraf op grond van eigen politieke voorkeur of (geloofs)achtergrond. Voor je het weet heb je iemand al bij voorbaat negatief ‘geframed’. 

Als het gaat om personen, blijkt het vaak lastig om onbevooroordeeld een goede keuze te maken. In de politiek, maar ook persoonlijk is het een hele kunst om, zoals het heet, op de bal te spelen en niet op de persoon. Besef daarbij dat burgemeesters, net als wijzelf, geen perfecte mensen zijn. Het is in deze ingewikkelde tijd voor bestuurders een forse opgave om het reilen en zeilen van een gemeente in goede banen te leiden. Belangrijke is en blijft het voortzetten van de goede verstandhouding met burgers, wethouders, gemeenteraad en alle mensen die werken binnen de gemeentelijke organisatie. Ik wens Michiel Grauss daarom toe dat ook hij de
samenbindende rol als burgemeester goed
zal kunnen vervullen.