Afbeelding

Niet eerlijk

Algemeen Anders bekeken

Als je een wedstrijd uitschrijft, moet je zorgen dat de spelregels glashelder zijn. En verdedigbaar. Nou, dat is bij de zogenaamde E-waste Race met voeten getreden. Bij deze landelijk uitgerolde wedstrijd worden scholen in een regio uitgedaagd zoveel mogelijk elektronisch afval op te halen bij mensen. Wie heeft er geen verouderde mobieltjes, laptop, overbodige geluidsapparatuur of iets dergelijks ergens in huis? Mooie manier om kinderen bewust te maken dat recycling van overbodige spullen waardevol is. 

Dat begint met een ‘inspirerende en interactieve gastles op tien basisscholen in een gemeente of regio’ over dit onderwerp. Vervolgens worden de deelnemende klassen uitgedaagd gedurende vier weken zoveel mogelijk e-waste (kleine elektronische apparaten) in te zamelen. En dan, aldus de website van ewasterace.nl, ’wint de school die het meest heeft ingezameld een toffe schoolreis voor de gehele klas’. 

Het project loopt al sinds 2013, er is een aanzienlijke professionele organisatie opgetuigd. De teller staat inmiddels op 134 deelnemende gemeenten, in 2022 deden tot nu toe 332 teams van verschillende scholen mee. Een prachtig resultaat mag je wel zeggen, er zijn bijna 500.000 apparaten ingezameld. 

In september/oktober vond het event plaats in onze regio, tien basisscholen uit onze gemeente, Gouda en Boskoop meldden zich aan. Met elkaar verzamelden ze 27.446 apparaten. Opnieuw: prachtig toch? Maar dan: uiteindelijk wordt de Goudse Graaf Jan van Nassauschool tot winnaar uitgeroepen, met 6.947 items. Echter: op de tweede plaats staat De Lelie uit Driebruggen, met 7.898 apparaten. Dat is toch veel meer? Maar dan blijken er kleine lettertjes te bestaan. Niet de absolute prestatie telt, maar het individuele resultaat. Bij de Goudse school deden 27 leerlingen actief mee, in Driebruggen 50. De score per kind komt in Gouda dan iets hoger uit. En daarom ging het schoolreisje aan de Driebruggenaarse jeugd voorbij. Da’s eigenlijk niet eerlijk (vrij naar Calimero). En hoe dan ook weinig motiverend voor de actieve jeugd van De Lelie.