Afbeelding

Terugkeer van de Chinees

Algemeen Anders bekeken

Hoeveel Nederlanders zouden ooit voor het eerst buiten de deur hebben gegeten in een Chinees-Indisch restaurant? ‘De Chinees’ betekende de eerste echte aanvulling op de oer-Hollandse snackbar of automatiek (eten uit de muur dus).

Ergens in mijn jeugd, tientallen jaren geleden dus, kreeg ook Reeuwijk een Chinees restaurant, de Mandarijn. Dat werd al snel een populaire bestemming, ook voor feestjes en partijen. Je kunt rustig stellen dat de internationalisering van het culinaire aanbod in die tijd is begonnen! Nu eten we net zo gemakkelijk Italiaans, Vietnamees, Japans, Indiaas of Nepalees, Grieks, Argentijns of Frans, de keuze is zogezegd reuze.

Maar die Chinees van toen is vooral nostalgie. Bodegraven telde jarenlang twee restaurants, bij het NS-station en in de Wilhelminastraat. Oudere Bodegravers herinneren zich vast nog hoe Maria daar de scepter zwaaide. Ooit waren de tafeltjes met zicht op het aquarium nog regelmatig goed bezet, maar gaandeweg werden beide restaurants meer een afhaal/bezorg Chinees. Dat geldt ook voor de nog immer actieve Reeuwijkse Mandarijn. Er huist trouwens ook sinds jaar en dag al een afhaal/bezorg-Chinees aan de Bodegraafse Vrije Nesse.

Tijden veranderen, het is niet anders. Steeds meer ‘Chinezen’ verdwijnen uit het straatbeeld, landelijk in 10 jaar tijd met 22 procent. Er zijn er nog zo’n 1500, in 2025 zullen dat er minder dan 1400 zijn. Dat zie je ook hier: zowel de Chinees bij het NS-station en die in de Wilhelminastraat is opgedoekt. Het eerste pand staat te verpauperen, hier zouden appartementen moeten komen. De vestiging in de Wilhelminastraat wordt door investeerders omgeturnd tot wooneenheden voor een nog onbekende doelgroep. 

Maar er is nieuws: er keert een Chinees terug in het centrum van het dorp. De voormalige vestiging van Kwalitaria is gesloten, de verbouwing tot Chinees is in volle gang. Natuurlijk zal zwaar worden ingezet op bezorging en afhalen, maar naar verluidt komen er ook tafeltjes waar gasten kunnen aanzitten. De oubollig klinkende grap ‘sambal bij’ kan dus weer uit de mottenballen.

Advertentie

Categorieën