Het voormalige accijnshuis. Beeld: SKH
Het voormalige accijnshuis. Beeld: SKH

Historisch accijnshuis bij Wierickerschans tegen de vlakte

Algemeen Cultuur Human Interest

Erfgoedbeschermer Stichting Hugo Kotestein hekelt sloop

BODEGRAVEN - “Onbegrijpelijk en betreurenswaardig”, noemt erfgoedorganisatie Stichting Hugo Kotestein (SHK) de recente sloop van het historische accijns- of douanehuis uit 1750 aan de Prinsendijk langs de Enkele Wiericke bij de Wierickerschans, op de grens tussen Holland en Utrecht.

Het monumentale huis is gesloopt om een modern huis met bijgebouw op dezelfde plek mogelijk te maken. Deze nieuwbouw is goedgekeurd door Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), omdat het pand niet was aangemerkt als monument. 

Tot het overlijden van de vorige eigenaren had het pand een woonbestemming; daarmee was het voldoende beschermd. Omdat de woning geen monument was en dus niet voorkomt in de gemeentelijke monumentenlijst of in andere inventarisaties van waardevolle bouwkundige objecten, bestond voor het slopen geen vergunningplicht, alleen een meldplicht. Omdat de melding voldeed aan de technische eisen van het Bouwbesluit, ontving de eigenaar van het perceel bericht dat de sloopwerkzaamheden mochten worden uitgevoerd.

Raadsel

Het is SHK een raadsel waarom het voormalige accijnshuis, nauw verbonden met de geschiedenis van de regio, niet al was aangemerkt als monument en zelfs in geen enkele inventarisatie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voorkwam. SHK noemt dat een “ernstige omissie”. Het verbaast de erfgoedstichting dat een bouwwerk als dit nog steeds ‘zomaar’ kan verdwijnen.

De kern Bodegraven van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk kent - afgezien van een aantal boerderijen in het buitengebied - weinig monumentale gebouwen van vóór de dorpsbrand van 1870, die een groot deel van de toenmalige bebouwing in de as legde. “Daarom is dit verlies des te schrijnender,” aldus SHK.

Tekening van het voormalige accijnshuis. Beeld: SKH

Advertentie

Categorieën