Afbeelding

Zonder daden zijn woorden hol

Algemeen Anders bekeken

Met holle praatjes kun je prietpraat verkopen. Lees vooral mee op de pagina van de gemeentelijke website over de dorps- en wijkteams. “De gemeente wil u als inwoner zo goed mogelijk betrokken houden bij de ontwikkelingen. Hiernaast wil de gemeente het enthousiasme van de dorps- en wijkteams blijven voeden.” Die teams worden omschreven als “een volwaardig orgaan op het gebied van burgerparticipatie”. Over initiatieven die de teams indienen: “Wij zeggen nooit nee, maar bekijken elk voorstel vanuit de kansen die er altijd zijn.”

Da’s toch geweldig, zou je zeggen. Nu de praktijk. Marcel Bosch is al meer dan 20 jaar voorzitter van wijkteam Zuid in Bodegraven. Hoewel optimistisch van aard is hij in zekere zin een teleurgesteld man. Hij rept van ‘een afwachtende houding bij politici, een stroeve samenwerking met de gemeente en een gebrek aan ruggengraat bij bestuurders’. En concludeert: “Het is op een gegeven moment niet leuk meer. Als je met mensen praat, is iedereen van goede wil. Maar komt het tot de uitwerking, dan is de werkelijkheid toch vaak zeer weerbarstig.”

Er zijn negen van dergelijke teams, gevormd door vrijwilligers. Van sommige straalt het enthousiasme af, zoals in Reeuwijk-Dorp en Nieuwerbrug. Op hun door de gemeente gefaciliteerde website barst het van de plannen en ideeën. Maar dat kun je van de meeste teams niet zeggen. Bodegraven-Noord heeft als meest actuele bericht een kerstwens voor 2021 staan. Reeuwijk-Brug en het Plassengebied vullen hun site vooral met berichten over wegafsluitingen, zoals Driebruggen en Waarder eveneens vooral berichten melden die je elders ook kunt vinden. Op de site van De Meije wordt als nieuwtje gemeld dat eind 2019 een camera is geïnstalleerd. Zullen we het gemiddelde resultaat treurig noemen? En nee, dat wijten we niet aan de enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor wijk of dorp. Die vrijwilligers willen zich gehoord voelen. Juist dat gevoel ontbreekt niet alleen bij Marcel Bosch. Woorden zijn hol als de daden ontbreken.

Advertentie

Categorieën