Afbeelding

Vast eerlijk bedoeld

Algemeen Anders bekeken

Beweren dat je eerlijk bent, is dat geloofwaardig? Alsof iemand die dat niet is dat aan de grote klok zou hangen. Wellicht daarom ben ik sceptisch als het collegeprogramma 2022-2026 de titel ‘Eerlijk aan de slag’ meekrijgt. Hoezo wil je dat benadrukken?

Met open blik bekijken we het eind vorig jaar gepresenteerde collegeprogramma: 42 pagina’s vol goede voornemens en concrete termijnen wanneer de plannen openbaar worden. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen: “The proof of the pudding is in the eating.” Ondervinding is het beste bewijs.

Afgelopen december zou het plan van aanpak herziening subsidiebeleid gereed moeten zijn. Nog niet gezien. In het eerste kwartaal zou een plan van aanpak voor een strategisch vastgoedplan van het gemeentelijk vastgoed gereed moeten zijn. Nog niet gezien. Het programma Economie in samenwerking met het bedrijfsleven: nog niet gezien. In het eerste kwartaal van 2023 zouden scenario’s voor een centrumvisie worden gepresenteerd: nog niet gezien. Businesscase voor Da Costaschool zou gereed zijn in eerste kwartaal 2023: nog niet gezien. In eerste kwartaal 2023 zou inzichtelijk zijn hoe de 10 procent bezuiniging op groot onderhoud en investeringen bij sport wordt ingevuld: nog niet gezien. Het uitwerkingsplan versnelling woningbouw dat voor het eerste kwartaal 2023 is aangekondigd: nog niet gezien. Natuurlijk, dat eerste kwartaal is nog niet voorbij, er kan van alles in de pen zitten. Maar geen van deze onderwerpen staat op de agenda voor de komende raads- en commissievergaderingen. 

En dan dit: in het eerste kwartaal zou een zogenaamde 0-meting worden gedaan als uitgangspunt voor verbeteringen in de dienstverlening. Nog niks van gehoord, misschien wordt er nog gebroed. Wat betreft die dienstverlening: al in 2015 meldde de Groene Hart Rekenkamer dat de kwaliteit achterbleef, er moesten verbeterplannen komen. In 2020 meldde informatiemanager Ralph Wagter dat gebruik van data moest leiden tot praktische producten voor een betere dienstverlening. Wat dat inhoudt? Geen idee, maar volgens Wagter konden hierdoor ingewikkelde adviesrapporten achterwege blijven. Het was vast eerlijk bedoeld.

Advertentie

Categorieën