Bestuursleden Petra Elzinga en Suzanne Beijers-Ebbelaar en vrijwilligerscoördinator Ellen Fons van stichting Thuishuis. Beeld: Marlien van Leeuwen
Bestuursleden Petra Elzinga en Suzanne Beijers-Ebbelaar en vrijwilligerscoördinator Ellen Fons van stichting Thuishuis. Beeld: Marlien van Leeuwen

Stichting Thuishuis: Op een gezellige manier oud worden

Algemeen Agenda Human Interest

REEUWIJK-DORP - Ongeveer één derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voelt zich weleens eenzaam. Onder ouderen is dat percentage nog hoger. Met het wegvallen van de partner of het overlijden van vrienden en kennissen dunt de kennissenkring uit. Om niet in een negatieve spiraal te komen, kan het prettig zijn als iemand je een duwtje in de rug geeft. Stichting Thuishuis helpt om samen dat stapje richting hernieuwde positiviteit te zetten.

door Marlien van Leeuwen

Niemand hoeft in eenzaamheid te leven. Zelf- én samenredzaamheid, dat is wat de vrijwilligers van Stichting Thuishuis voor ogen hebben binnen alle kernen van onze gemeente. Dat doen ze niet door actief een programma aan te bieden, maar door betrokkenen zelf de regie te geven. In gesprek met bestuursleden Petra Elzinga en Suzanne Beijers-Ebbelaar en coördinator van de vrijwilligers Ellen Fons krijgt de ‘geef-nooit-op’-methode handen en voeten.

Niet zielig

Als oudere ben je niet zielig als je alleen komt te staan, maar het is wel lastig. Hoe geef je je leven weer kleur als je partner is weggevallen? Wat als je vrienden- of vriendinnenclubje steeds meer uitdunt en je wel behoefte aan gezelligheid hebt? De oplossing zit hem niet altijd in de bingo in het buurthuis. Vrijwiligerscoördinator Ellen: “Als een oudere contact opneemt, kom ik bij hen thuis langs. Bij dat eerste bezoek neem ik altijd wat lekkers mee. Zo beginnen we ongedwongen aan het gesprek. Daarin pluizen we samen uit waar de oudere behoefte aan heeft. Als je partner altijd achter ‘het fornuis’ stond, is het bijvoorbeeld handig als iemand je op weg helpt met eten koken. Dat soort hulpvragen willen we ondersteunen.”

De vragen zijn zo divers als je maar bedenken kunt: een tuintje schoffelen, samen een puzzel leggen, een ommetje maken, naar de leesclub... Voor iedereen heeft zinvolle invulling een andere definitie. “Als we dat boven tafel hebben, komt een van de vrijwilligers van Thuishuis om dat samen met de betrokkenen op te tuigen. Als het eenmaal op de rit staat, is de oudere weer in staat om zelf verder te gaan.”

Samen zet je de boel in gang. Voor de een is het immers makkelijker om ergens op af te stappen dan voor de ander. “Het is makkelijker om dat samen met een ander doen. Daarom hebben we nooit vrijwilligers te veel. Hoe groter de poel is waaruit ik vrijwilligers kan vissen, hoe mooier dat is. Vraag en aanbod is dan makkelijker op elkaar af te stemmen.”

Twee pijlers

Een mooi voorbeeld van de activiteiten van Thuishuis is de betrokkenheid bij de verbouwing van het voormalige klooster in Reeuwijk-Dorp naar een thuishuis. Bestuurslid Suzanne: “Zie het als een studentenhuis voor ouderen, een woonvorm met één voordeur en zo ingericht dat bewoners maximaal worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten.” Dat is de eerste pijler van het thuishuis. Maar niet iedereen heeft behoefte aan ontmoeting, en zo komen we bij de tweede pijler, die van het thuisbezoek. “Dan komen we bij ouderen thuis die nog altijd heel zelfstandig zijn, maar wel wat steun kunnen gebruiken. We proberen het (te) kleine netwerk weer nieuw leven in te blazen om zo een sociaal isolement voor te blijven.”

Kennismakingslunch

“Alles wat we doen willen we kosteloos houden,” legt Petra de principes van Thuishuis verder uit. “Daarom kloppen we zo nu en dan aan voor sponsoring. Zo sponsort Brood & Ko het lekkers voor het thuisbezoek en Jumbo Miereakker en dorpsthuis De Kaag onze kennismakingslunch.” Over die kennismakingslunch gesproken, iedereen is welkom om 12.00 uur op vrijdag 14 april in dorpshuis De Kaag in Reeuwijk-Dorp (Kaagplein 13). Vooraf opgeven kan tot 6 april bij Ellen Fons (06-57952702 of coordinator@thuishuisreeuwijk.nl). “We hopen op een volle bak van zowel vrijwilligers als 55+-ers om met elkaar op een gezellige manier oud te worden.”

Meer informatie: www.thuishuisreeuwijk.nl/

Advertentie

Categorieën