Afbeelding

Ondersteuningsfonds van de gemeente

Algemeen Politici aan het woord

Door de gestegen prijzen stapelen de betalingsproblemen bij steeds meer huishoudens zich op. Bijna 4 op de 10 huishoudens heeft moeite met rondkomen. Dat blijkt uit een rapport dat het Nibud in november vorig jaar presenteerde. Het Nibud maakt zich met name zorgen over jongvolwassenen onder de 35 jaar. 

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een eigen Ondersteuningsfonds. Elke inwoner van de gemeente die financieel in zwaar weer zit, kan een aanvraag indienen. Het Ondersteuningsfonds is bedoeld voor noodzakelijke incidentele kosten waarvoor je geen vergoeding kunt krijgen via een andere weg. Bij iedere aanvraag wordt eerst gekeken of er andere mogelijkheden zijn waarvoor je in aanmerking komt, zoals Bijzondere Bijstand, Individuele Inkomenstoeslag of de Collectieve Ziektekostenverzekering. Is dat niet het geval, dan wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een bijdrage uit dit Ondersteuningsfonds. De aanvraag kunt u indienen via de website: www.fermwerk.nl/inkomen/extras-bij-laag-inkomen/declaratieregeling-en-ondersteuningsfonds. 

In november 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarbij het college onder meer is opgeroepen om de regels omtrent het toewijzen van aanvragen voor het Ondersteuningsfonds te verruimen. Nu is er bijvoorbeeld alleen een tegemoetkoming voor incidentele kosten. In de motie wordt daarom gevraagd om het ondersteuningsfonds ook van toepassing te laten zijn bij structurele kosten. Voor de financiering is een reserve van 500.000 euro gevormd. 

We roepen het college op om werk te maken van het verruimen van de regels ten behoeve van het Ondersteuningsfonds, want 2023 is financieel gezien voor veel mensen een spannend jaar.

Advertentie

Categorieën