Surinaamse koekjes bakken met Asha Bruinsma in Rijngaarde. Beeld: Marlien van Leeuwen
Surinaamse koekjes bakken met Asha Bruinsma in Rijngaarde. Beeld: Marlien van Leeuwen Foto: Marlien van Leeuwen

Surinaamse koekjes bakken met Asha

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN -  De Willibrord/Milandschool staat zo goed als naast Rijngaarde, het woningcomplex voor senioren. De ouderraad van de school vindt het belangrijk dat kinderen leren om met ouderen om te gaan. En als je dan zo dicht naast elkaar woont is de stap snel gezet. Samen met stichting Kom-mee-eten, die de warme maaltijden voor alle senioren van zowel Rijngaarde als de omgeving verzorgd, hebben ze een warme samenwerking. Vandaag staat het bakken van koekjes op het programma. Onder leiding van Asha bakken de kinderen uit de bovenbouw Surinaamse koekjes. Zo komt voor het basisschool Traject van Ambitie, niet alleen voeding aan bod maar ook een stukje cultuur. Want ook al zijn de ingrediënten oer-Hollands, het is toch even wennen.

door Marlien van Leeuwen

Er staan zo’n vijftien kinderen in de redelijk kleine keuken van Rijngaarde. Ze worden geholpen door twee moeders van de ouderraad (Eveline en Renée) en Gerlinde en Asha van de stichting Kom-mee-eten. De akoestiek werkt ongunstig met zoveel enthousiaste koekenbakkers. Het deeg wordt grondig gekneed, al dan niet met deeghaken. De bananen worden in lengte plakken gesneden en de sinaasappels geperst. Onderwijl is de oven aan het voorverwarmen, en zet Lonne de bordjes klaar voor het ijs wat ze zelf gaan versieren.

Gomma koekjes

Eva, Leena, Maysem, Pien en Sofie likken de restjes deeg van hun vingers af. De beslagkom is grondig schoon geschraapt. Door elkaar heen vertellen ze waar dat deeg van gemaakt is. Maizena, boter, ei en suiker. Ze hebben er mooie balletjes van gedraaid. Eenmaal plat hebben ze er met een mesje lijntjes in gezet. Zo blijven de spikkels goed liggen wanneer ze het eindresultaat daarmee versieren. Vervolgens gaat de bakplaat de oven in.

Chocolade krakelingen

De vorm van echte krakelingen is iets te hoog gegrepen. Dus vult de bakplaat van Nigel, Sam, Bram Ouafa en Nina zich met hartjes, mondjes en andere figuurtjes. ‘Het deeg breekt’, legt Bram de moeilijkheidsgraad uit. En toch is Bram een ervaringsdeskundige met Pasen heeft hij ook koekjes gebakken samen met zijn zusje.

Tropische vreugde

Het ziet er heerlijk uit, die bananenplakken die in de sinaasappelsap met bruine suiker drijven. De topping van gedroogde kokos maakt het geheel af. Ook dit bakblik zal in de oven verwarmd worden zodat er straks een warme tropische vreugde op het ijs komt. Sofie, Evi en Anna vertellen om beurten dat het niet makkelijk is die lengte plakken uit een banaan te snijden. Zoiets hebben ze nog nooit gedaan.

Traject van ambitie

De meiden bij de tropische vreugde zitten in groep acht en leggen het traject uit. Je mag kiezen, je eigen top drie maken waar je de komende weken mee aan de slag wil. Zij hebben voor koken/proeven/lijfstijl gekozen. Een yoga les hebben ze al gehad. Nu dus het koekjes bakken. Maar er zijn meer trajecten van ambitie, die van het boerenleven/de ruimte, het theater. De verschillende onderdelen van de trajecten worden over zes middagen verdeeld.

Hij komt er weer; de sponsorloop

Eveline van de ouderraad legt uit waarom ze ook dit jaar de opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop van de school weer aan Asha geven. “Als je met elkaar een warme maaltijd eet smaakt het veel lekkerder. Het is een win win situatie voor alle senioren. Zowel voor de vrijwilligers als zij die van de maaltijd genieten (voor negen euro een voorgerecht, hoofd- en nagerecht). Een gezellige bedoening met onderling veel hilariteit. Door de samenwerking met Asha komen er soms kinderen mee eten of meekoken. Dan komen ze in contact met de senioren.” (Wat eerder al giechelend bevestigd werd door een van de meiden; “Ze gingen grapjes maken, met hun soepstengel in de soep.” ) “De subsidie,” vervolgd Eveline haar uitleg, “is gestopt voor de stichting Kom-mee-Eten, maar de boodschappen zijn alles behalve goedkoper geworden. Daarbovenop komt de huur van de zaal. Niet alleen de maaltijden maar de samenwerking heeft ook gemaakt dat er een klusjesman vanuit de senioren naar ons is gekomen. Techniek lessen worden door weer een ander gegeven. Zo kunnen we elkaar helpen.

Tegenvallend resultaat

In het restaurant gedeelte van Rijngaarde wordt de Tropische Vreugde opgediend. Het ijs is lekker, maar die warme banaan! Brrr, voor de meesten echt wennen! Asha legt uit: “Niet iedereen is het gewend om warme banaan te eten. Maar in andere culturen is dat heel gewoon, zo kun je van elkaar leren. Wie weet is het eerst even wennen en vind je het later wel lekker.” De verschillende koekjes worden verdeeld over schalen, voor elke tafel één. Voor ze het tafelblad raken zijn de meeste er al vanaf gegraaid. Super lekker, zo oordelen ze over hun eigen bakresultaten.

Advertentie

Categorieën