Jorne van Ginkel na zijn deelname aan de Antwerp Backyard ultraloop. Privébeeld
Jorne van Ginkel na zijn deelname aan de Antwerp Backyard ultraloop. Privébeeld Foto:

140 kilometer hardlopen

Algemeen Sport

REEUWIJK-BRUG - Afgelopen weekend nam Sportclub Reeuwijk atleet Jorne van Ginkel deel aan de Antwerp Backyard Ultra. De 34-jarige leraar van een Goudse basisschool nam deel aan deze ultraloop, een mentaal en fysiek loodzwaar evenement volgens het principe van de ‘last man standing’. Hij heeft 21 ronden gehaald en daarmee 140km gelopen; van hier naar Brussel!

Op vrijdagavond 30 juni startte hij om 20.00 uur. Bij deze backyard hardloopwedstrijd is het de bedoeling om een ronde van ongeveer 6,7 kilometer binnen één uur te lopen, te finishen en op het hele uur dien je dan te starten aan ronde 2, 3, 4, enzovoorts. Je loopt namelijk zo lang door, tot je de enige bent, die nog kan lopen. Voor degenen die afvallen komt in de uitslag te staan ‘did not finish’.

Kom op Jorne

Op vrijdagavond kwamen de filmpjes via facebook om het uur binnen: “kom op Jorne”, riep zijn zus dan als hij aan de volgende ronde begon. Zijn rondetijden van rond de 45 minuten waren zo uitgekiend, dat het hardlopen hem de minste energie zou kosten. Anderzijds moest hij voldoende tijd over houden om even iets te eten en drinken, de benen los te gooien, een sanitaire stop te houden.

“Kom op, Jorne” komt weer in beeld. Daar begint ronde vier. Dus ondertussen een halve marathon in de benen en de klok wijst 23.00 uur aan. En inderdaad: om 0.00 uur, 1:00 uur, 2:00 uur…zus lief bleef enthousiast aanmoedigen. Naast de atleet zelf, was het ook voor zijn begeleidingsteam een nachtje doorhalen!

Uiteindelijk haakte Jorne af op zaterdagmiddag 1 juli na 21 ronden, dat is dus na ongeveer 19 uur (netto tijd) hardlopen en na ruim 140 lange kilometers. Beeld het je even in: je start in Reeuwijk en je loopt in één rechte lijn naar Brussel. Dát is 140 kilometer!