Afbeelding

Een beetje kleur op de wangen

Algemeen Anders bekeken

Dit voorjaar wees de gemeente de aanvraag af voor het plaatsen van een beeld van een ‘kaasmeisje’ in of naast de muziektent op het Raadhuisplein. De gemeente(?) vond het plan niks en vroeg de initiatiefnemer zich terug te trekken. Een raadsel wie dat was: de naam werd van gemeentewege zwartgelakt. Einde verhaal? Gelukkig niet.

Tijdens de Najaarsmarkt kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw. De Culturele Commissie kocht eerder een betonnen replica van het Kaasmeisje, dat kunstenares Ineke van Dijk uit Stolwijk in 1988 heeft ontworpen. Het origineel staat op de Nieuwe Markt in Gouda. In het kader van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda zijn daarvan vijftig replica’s gemaakt en één daarvan is door de kunstenaars Annemiek van Brakel en Marry Buiks met gevoel ‘omgetoverd’ tot een Kaaskoningin, inclusief fraaie kroon op het hoofd. “Want zo’n beeld hoort toch bij Bodegraven,” aldus Marry Buiks, als lid van de Culturele Commissie de drijvende kracht achter het idee. 

Het idee was en is om dat beeld, vernoemd naar Lien van de Werken, die in 1952 de eerste officiële Kaaskoningin van Bodegraven werd, te plaatsen op het plein voor het gemeentehuis. Buiks, die graag groots denkt: “Zodat toeristen er, net als bijvoorbeeld bij Manneke Pis in Brussel, een selfie bij kunnen nemen om daarna in ons dorp een ijsje of zo kunnen nuttigen.” Helaas zag het gemeentebestuur (of is dat een ambtelijk besluit?) dat anders, de aanvraag belandde in de prullenbak. 

De Culturele Commissie liet zich niet afschrikken: afgelopen zaterdag is het beeld onthuld door de huidige kaaskoningin Ester van Tilburg en haar hofdames Eva en Jacqueline. Het staat voorlopig (zonder gemeentelijke vergunning, maar met toestemming van ons aller cultureel centrum) bij het Evertshuis. Buiks en de zijnen hopen dat de stenen Kaaskoningin alsnog verhuist naar het Raadhuisplein. Zo krijgt de zielloze muziektent wellicht toch nog een nuttige functie als huis voor een stenen koningin. En het zou Bodegraven als kaasdorp een beetje kleur op de wangen geven. Wie of wat kan daartegen zijn?

Henri Stolwijk