Afbeelding

Prietpraat

Algemeen Anders bekeken

Communicatie is een vak. Niet voor niets maakt een speciale communicatie-afdeling van vier professionals deel uit van het ambtelijk apparaat. Die heeft intern nog wel wat zendingswerk te verrichten, zo blijkt. 

Het Bodegraafse Sinterklaas comité meldde onlangs de jaarlijkse intocht niet meer te kunnen organiseren. Te veel gedoe met vergunningen, waardoor de kosten steeds meer opliepen. Zo moeten duikers meevaren met de boot van sinterklaas; iemand zou overboord kunnen vallen. Bij de brug in de Brugstraat moeten beveiligers voorkomen dat iemand in het water valt als de boot passeert. Zouden ouders echt zo slecht opletten? Het veiligheidsplan voor zo’n intocht vormt inmiddels een lijvig boekwerk. 

Het afgelopen jaar werden de kosten nog door sponsoren betaald, maar voor dat monnikenwerk heeft het comité geen menskracht beschikbaar. Dus werd de gemeente gewaarschuwd: zonder helpende hand geen intocht. ‘Gelukkig’: er vonden gesprekken plaats, de betreffende ambtenaar zou er op terug komen. Is alleen nooit gebeurd. Op een brief waarin de noodklok werd geluid kwam wel een reactie: omdat het niet eerlijk zou zijn naar de andere kernen werkt de gemeente niet mee aan de organisatie in Bodegraven. Maar deze ambtenaar gaf wel wijze raad: zoek meer vrijwilligers, verlaag de kosten door Sint niet per boot te laten arriveren, schrap het draaiorgel op het Raadhuisplein, benader de BOV voor sponsoring (lezen is best moeilijk: in de brief staat nota bene dat de BOV de sponsoring juist heeft gestaakt), schakel iemand in die ervaring heeft met het vergaren van sponsoring (natuurlijk), benader MBO-scholen voor stagiaires om voor Piet te spelen, geen kleurplaten verspreiden maar kinderen vragen een eigen tekening of knutseltje mee te nemen. Zou men aan het Raadhuisplein echt iemand denken dat het Sinterklaas comité is geholpen met dit soort prietpraat? Steeds vaker haken vrijwilligers af op bureaucratische obstakels die veel tijd en geld kosten. Misschien is het een idee dat je als gemeente daar iets aan doet.

Advertentie

Categorieën