Vlnr Frans, Ben en Reinout. Beeld: Ben Kraan Architecten
Vlnr Frans, Ben en Reinout. Beeld: Ben Kraan Architecten

Projectmanagers Reinout Kuus en Frans van der Maas vormen nieuwe directie

Bedrijfsberichten Bedrijfsberichten Ondernemers

Ben Kraan draagt de leiding architectenbureau over

BODEGRAVEN - Ben Kraan heeft de leiding van zijn Architectenbureau overgedragen aan Reinout Kuus en Frans van der Maas. Dit tweetal nam eerder Projectburo Rijnland over en wil nu het beste van twee werelden verenigen.

door Ad van den Herik

“Kijk,’’ zegt Ben Kraan terwijl hij een zilverkleurig metalen kaartje van de zwarte schoorsteenmantel pakt in zijn kantoor aan de Prins Hendrikstraat. “Dit was de uitnodiging van het open huis in 1975 toen ik mijn architectenbureau begon op de hoek van de Van Tolstraat, tegenover boekhandel Karssen.’’ 

Nu, 48 jaar later, gaat hij zich geleidelijk terugtrekken. In de stem van de 77-jarige Bodegraver klinkt enige weemoed door. En tegelijkertijd de liefde voor het vak. Die bleef in bijna een halve eeuw onveranderd. De wensen en interesses van de opdrachtgever vertalen in een zo’n optimaal mogelijk ontwerp. “Daar krijg ik nog steeds energie van en dat is ook de geest van het hele team hier,’’ glundert Ben tevreden.

Portfolio

Al op zeer jeugdige leeftijd zag Ben zich later achter een tekentafel staan. Als architect. Maar door trieste familieomstandigheden kwam het daar niet van. Althans, niet direct. “Op mijn 21e jaar overleed mijn vader en ik was de oudste van een groot gezin. Toen werd ik eerst aannemer en werkte samen met mijn broer Peter. Na acht jaar heb ik aangegeven dat ik mijn droom wilde volgen en ben ik architect geworden. Dat heeft voor iedereen goed uitgepakt,’’ vat de Bodegraver de beginjaren samen. “Ik begon met een breed pakket: huizen, utiliteitsbouw. Eigenlijk alles. In die tijd werd de wijk Broekvelden aangelegd en van het een kwam het ander.’’ 


En wie de portfolio doorbladert vindt in de hele regio visitekaartjes van Ben en zijn medewerkers terug, particulier en zakelijk: een bedrijfsgebouw in Zwammerdam, informatiecentrum De Kaashandel in Bodegraven, woningen in Reeuwijk Dorp, een vrijstaande woning in Woerden of Waarder. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Papierwinkel

Ben maakte alle ontwikkelingen door. Met een potlood achter de tekentafel naar ontwerpen op een beeldscherm. Het verschil met die beginperiode? “Vroeger had je een bouwtekening en een bouwaanvraag op een paar A4’tjes en nu heb je zo’n stapel formulieren,’’ verzucht Ben terwijl hij met de ruimte tussen duim en wijsvinger de papierwinkel verbeeldt die voorafgaat aan het verkrijgen van een bouwvergunning.

“Er zijn nu zoveel specialismen op het gebied van milieu, brandpreventie, energie en noem maar op. En vorig jaar kwam ik er alleen voor te staan toen mijn opvolger en eigenaar Janco Blanken al op 56-jarige leeftijd overleed. Daarom ben ik zo blij met deze transitie,’’ knikt hij in de richting van de projectmanagers Reinout (44) en Frans (41).

Oprichting Planresult

De twee veertigers kenden elkaar niet, maar kwamen in 2016 voor het eerst in contact bij de bouw van het NCIA-kantoor, de ICT-dienstverlener van de NAVO in Den Haag. “Wij komen uit de bouw- en bedrijfskunde, hebben allebei bij aannemers gewerkt en zijn van huis uit vooral met budgetten bezig,’’ verwoordt Reinout de gedeelde achtergrond. 


De eerste kennismaking in de residentie leidde tot een intensievere samenwerking. In 2018 richtten zij samen Planresult op dat vervolgens het Bodegraafse Projectburo Rijnland (nu Planresult Rijnland) overnam en nu dus ook de directie gaat voeren over Ben Kraanarchitecten.

Onder één dak

De nieuwe leiding voert direct een verandering door. Het architectenbureau dat sinds 1987 aan de Prins Hendrikstraat 16 is gevestigd, verhuist aan het einde van dit jaar naar het oude postkantoor in de Wilhelminastraat 39 in Bodegraven. Daar houdt Rijnland Planresult nu al kantoor. Dus twee bedrijven met één (tweehoofdige) directie onder één dak. Twee entiteiten op één plek. Want Reinout en Frans willen vooral voortborduren op de reputatie, creativiteit en het vakmanschap van het architectenbureau en daar hun eigen specifieke kennis aan toevoegen op het gebied van begroten, bouwbegeleiding, projectontwikkeling, businesscases, inspectie enz.


Frans: “Met het samenvoegen van architectuur en bouwkunde willen we synergievoordeel behalen. Hoe kun je ondanks de complexe regelgeving toch betaalbaar en energiezuinig bouwen. Die kennis hebben we met Planresult Rijnland in huis.’’

Met het samenvoegen van architectuur en bouwkunde willen we synergievoordeel behalen.

Advertentie

Categorieën