Afbeelding

Politici aan het woord: Reinoud Doeschot: Cool!

Column

De vakantie is weer achter de rug. Aan het strand of op de camping heeft u misschien nog net meegekregen dat in Siberië een gebied ter grootte van Nederland in brand stond en dat er 77.000 brandhaarden in het Amazonegebied zijn, waarvan 40.000 in Brazilië. Veel van de branden in Zuid-Amerika zijn aangestoken om ruimte te maken voor vee, landbouw, houtkap en mijnbouw. En dit nieuws was nog maar het topje van de ijsberg aan alarmerende klimaatberichten deze zomer.

Maar kunnen wij daar iets aan doen? Misschien niet direct. Maar wel indirect. We kunnen meer bomen planten, (veel) minder vlees eten, wat vaker de auto laten staan, zonnepanelen op ons dak leggen en langer met onze kleren doen. Die dingen helpen meer dan je denkt. Als je eten uit de buurt haalt, scheelt dat transport. Nog beter is het natuurlijk om zelf groenten te halen bij de boer of een groentepakket te nemen van onze Hortus Populus.

Natuurlijk redden de de wereld niet alleen vanuit Bodegraven. Maar gelukkig zijn wij niet alleen. Overal zijn er initiatieven om de klimaatramp te voorkomen. Er zijn twaalf landen/staten die daarin voorop lopen. Californië doet het goed, net als Denemarken en Duitsland. Noorwegen doet het en IJsland doet het. China is de grootste investeerder in hernieuwbare energie en Marokko loopt voorop met zonne-energie. We zijn er nog lang niet, maar de strijd is zeker niet bij voorbaat verloren.

We staan aan het begin van een nieuw jaar in de gemeentepolitiek. Laten we het het komende jaar vooral hebben over de dingen die er echt toe doen. Ik sluit me dan ook van harte aan bij de oproep van onze dorpscolumniste Annemarie Visser: "Dromen, denken doen, dus waarom niet? Bodegraven-Reeuwijk als groenste Hightech gemeente midden in het Groene Hart. Verfrissend koel en aangenaam gezellig... "

Reinoud Doeschot

fractievoorzitter GroenLinks