Afbeelding

Familiebezoek

Column Politici aan het woord

Afgelopen Kerstdagen was ik met mijn gezin op familiebezoek in Polen. In de 26 jaar dat ik daar nu kom, vallen vooral de verbeterde snelwegen op. Alleen heb je daar net voor kerst niet zo veel aan; de terugkerende Polen die met hun geliefden kerstavond (Wigilia) gaan vieren, zorgen voor lange files… Vier uur later dan gedacht arriveerden we in Warschau, een prachtige stad die veel werkgelegenheid biedt vanwege de multinationals en opvallend veel mooie appartementen in aanbouw herbergt. Daarna door naar het zuiden, omgeving Krakau. Een mooie landelijke omgeving, hardwerkende lokale mensen, met tegenwoordig ook Oekraïense arbeidsmigranten…

Op kerstavond spraken we naar elkaar mooie wensen uit. Ik hou van die traditie. Je deelt een ouwel met alle aanwezigen, breekt bij iedere wens een stukje af en eet dat na afloop op. Onvermijdelijk ging het in die dagen ook over de politiek. De meningen over de heersende landelijke partij PiS veroorzaken scheuringen dwars door families heen. Ik maak me grote zorgen over de ontwikkelingen binnen dit EU-land. De democratie wordt geweld aan gedaan. Er is alleen maar plek voor ja-knikkers in het parlement en bij justitie. Er heerst een angstcultuur op het werk. Mensen zijn bang om door Big Brother opgepakt te worden. Nationalisme viert hoogtij. Ik hoor het mijn geschiedenisdocent nog zeggen: "Jongelui, de geschiedenislessen zijn belangrijk om van te leren voor de toekomst, zodat bepaalde fouten niet opnieuw gemaakt worden."

Gedurende ons verblijf slapen we met z'n allen in de woonkamer en met een snurkende zoon- en schoonmoederlief respectievelijk aan het hoofd- en voeteneinde, realiseer ik me opnieuw onze rijkdom en de waarde van onze (lokale) democratie en mijn verantwoordelijke rol daarin, ook in 2020!

Els Oliwkiewicz-Borsboom
eoliwkiewicz@bodegraven-reeuwijk.nl

!