Afbeelding

Gratis advies

Column Anders bekeken

Fakenieuws is wellicht te veel gezegd. Maar rond het pad dat de gemeente is ingeslagen hangt een nare geur. Op de gemeentelijke pagina in de lokale media stond vorige week een verslag van een bijeenkomst van de Algemene Commissie over het veiligheidsbeleid. Geschreven in opdracht van de gemeente.

In dit oersaaie artikel wordt slechts één man geciteerd: burgemeester Christiaan van der Kamp. Zeven keer ontvouwt hij zijn visie in een brij van woorden, vol herhalingen. En dan word ik van nature achterdochtig: wat is dat voor gekkigheid dat de gemeente een dergelijke mededeling verpakt als een journalistieke boodschap? Een mededeling die bovendien meer vragen oproept dan antwoorden biedt. Wie snapt deze zin: “Met name de wisselwerking met de raad kan scherper. Dat willen wij in het nieuwe veiligheidsbeleid oppakken, zodat de raad beter in de positie komt als het om de veiligheid van de inwoners gaat.” Heus, ik ben in mijn journalistieke loopbaan heel veel ingewikkelde citaten tegen gekomen. Maar hier valt geen chocola van te maken. En dan die schijnargumentatie, hemeltergend. Volgens Van der Kamp “is het gevoel van veiligheid een complex fenomeen”. In onze gemeente zijn, meldt hij, zes wijkagenten en drie boa’s actief. Vervolgens: “Door de bundeling met Gouda (Team Gouda) is er echter een grote slagkracht wanneer dat nodig of gewenst is”. Van der Kamp spreekt over een team van 130 medewerkers. Dat de politie in de ogen van de bewoners echter niet of nauwelijks zichtbaar is, wuift hij weg. “Ik kan in dit verband echt benadrukken dat inwoners de politieagenten misschien niet zien, maar dat ze er wel zijn.”

Een gratis advies aan onze gemeente: huur ten minste een goede journalist/schrijver in. En deponeer dit soort onzinnige teksten waar ze horen: in de papierversnipperaar. Of nog liever: schrijf ze gewoon niet. Dat scheelt ergernis en geld.

!