Afbeelding

Politici aan het woord: Blijf thuis

Column Politici aan het woord

Als de afgelopen tijd ons één ding geleerd heeft, dan is het wel dit: wij Nederlanders zijn een eigenzinnig volkje. Wanneer de minister-president zegt: “’Blijf thuis”, dan gaan we massaal naar buiten en overbevolken we de wegen en fietspaden.

In onze gemeente beschikken we nog over buitengebied met veel ruimte en openheid. Het is wel te begrijpen dat we daarvoor kiezen, want er valt veel te genieten.

Hoe komt het trouwens dat dit er zo aantrekkelijk bij ligt? Dat doen organisaties zoals Staatsbosbeheer, maar het komt bovenal door onze boeren. Het is daarom terecht dat we wat meer 'trots-op-de-boer' mogen zijn. Ze schotelen ons een mooie, groene buitenruimte voor, gedecoreerd met een koe en een schaap, en we hoeven er nog niet eens voor te betalen.

Naast wat we direct kunnen waarnemen, doet de boer nog veel meer: hij werkt aan schoner slootwater en een gezondere bodem. Hij moet daarvoor diverse boekhoudingen voeren.

Ik schreef dat we niets hoeven te betalen, maar het zou beter zijn om dat wel te doen. Niet door het kopen van een kaartje, maar door het waarderen en kopen van zijn producten. 'Ja,' zegt u, 'Ik kan niet al die adressen langs en soms is er geen huisverkoop.' Geen nood. Het grootwinkelbedrijf heeft dit ook begrepen en biedt een breed assortiment aan. Zij wachten nu op u. Of u bereid bent om dat dubbeltje extra voor die weidemelk uit te geven. Ik zou zeggen: doen. Dan snijdt het mes aan drie kanten.

Ook hier geldt: met elkaar, voor elkaar.

Gerrit Weerheim
Gemeenteraadslid SGP Bodegraven-Reeuwijk

!