Afbeelding

Prijs je zegeningen

Column Anders bekeken

Vooral dankzij particulier initiatief nemen de verblijfsmogelijkheden in onze gemeente hand over hand toe. Da’s extra geinig nu door dat nare COVID-19 veel Nederlanders vakantie in eigen land doorbrengen. Naast Landal Green Parks en het Gr8 Hotel kunnen toeristen terecht in pakweg 20 B&B’s in de gemeente, bij een fiks aantal Airbnb-adressen en op wat kleinschalige campings. O ja, niet vergeten dat er ook nog speciale plekken voor campers zijn aangelegd.

Best logisch dus dat ons gemeentebestuur het oog begerig heeft laten vallen op een wassende toeristenstroom. Uitgerekend is dat er nu jaarlijks 250.000 toeristische overnachtingen zijn. Dat moet in vijf jaar groeien naar 400.000. Toeristen brengen geld in het laatje, goed voor de lokale economie.

In een actieplan staat dat de nadruk moet liggen op ambacht, cultuur, natuur en water. Deels klopt dat zeker, want vooral met natuur en landschap onderscheiden ‘wij’ ons van de echte toeristische trekpleisters in het Groene Hart: Gouda, Woerden, Alphen en Oudewater bieden vooral cultuur. In plaats van geld te verspillen aan de overbodige en misplaatste campagne ‘booodahcheese’ zou juist in deze tijd geld kunnen worden gestoken in een campagne om de rust van Bodegraven-Reeuwijk te prijzen. Hier kun je eindeloos fietsen, wandelen en rondstruinen door ongekend mooie natuur. Misschien beseffen we dat zelf ook niet voldoende. Mij is verzekerd dat de polders tussen Zegveld, de Meije en Bodegraven de grootste aaneengesloten grasprairie van Nederland vormen. Het zou zo maar kunnen, want je kunt er wel om-, maar niet doorheen. Dat is toch een interessante bijzonderheid? Het unieke karakter van de Reeuwijkse Plassen, de schitterende fietspaden langs de Rijn en tussen de weilanden door: hoe aantrekkelijk is dat juist nu? Tel vooral je zegeningen. Daarmee onderscheidt je je in elk geval meer dan met het aanprijzen van onze gemeente als de grootste kaasopslagplaats.

!