Foto:
Anders bekeken

Verhuizing, nou en?

  Column

Gelukkig: wethouder Inge Nieuwenhuizen (VVD) heeft een woning kunnen kopen in Gouda, zodat ze, nu ze haar huurwoning in Oudewater moet verlaten, in elk geval niet op straat komt te staan. Er is nog een klein obstakel: de gemeentewet verplicht wethouders te wonen in de gemeente waar zij werken. De ontheffing komt: het CDA spreekt van een ritueel, een VVD-raadslid liet weten dat kritiek op de keuze van de woonstede van zijn partijgenote “totaal geen recht doet aan de meer dan fulltime inzet die zij levert voor onze gemeente”.

Terecht punt: als je goed je best doet, mag je best zelf afwijken van de regels. En was het - voorbeeldje - niet mevrouw Nieuwenhuizen, die onlangs een fotomomentje creëerde toen ze de inmiddels befaamde Booodahcheese-sticker overhandigde aan een lokaal kaasbedrijf? Hartverwarmende publiciteit, kunnen we gebruiken! Beetje flauw dat makelaar Ad Lugthart in het AD zegt dat een aantal van de 223 woningen die in onze gemeente te koop staan best geschikt zou zijn voor mevrouw Nieuwenhuizen: in Gouda is de keus groter. Dat de wethouder na dit artikel niet meer met het AD wilde praten is een krachtig signaal, dat weten internationale leiders in landen als China, Rusland en Turkije ook.

En wie is hoogleraar staatsrecht Jan Elzinga nu eigenlijk? Hij stelt in het AD dat het vanwege de binding juist goed is als bestuurders wonen in de plaats waar ze werken en rept van een “rondreizend gebeuren van beroepsbestuurders”. Mevrouw Nieuwenhuizen was al wethouder in Voorschoten en IJsselstein, haar recent benoemde collega Odd Wagner (GL) was wethouder in zijn woonplaats Heemskerk en in Den Helder en Haarlemmerliede-Spaarnwoude. Beroepsbestuurders voegen vast veel kennis toe die beroepsambtenaren niet hebben. Wees blij dat deze mensen Bodegraven-Reeuwijk het juiste pad willen wijzen. Dat ze geen binding hebben met onze samenleving, nemen we maar voor lief.

Meer berichten