Afbeelding

Doe wat je zegt

Column Anders bekeken

Doe wat je zegt, dan lieg je niet. Mooi en waar, maar (ook) voor gemeentelijke bestuurders lastig waar te maken. Neem dit: wethouders en burgemeester zetten haren op snaren om de lokale ondernemers door de coronacrisis te helpen. Zeggen ze. Maar doen?

Neem het betaalgedrag: volgens de regels moeten gemeenten 90 procent van de rekeningen binnen dertig dagen betalen. Recent onderzoek leert dat Bodegraven-Reeuwijk op 87 procent zit. Dat kun je afdoen als een miniem verschil, maar je zult net die ondernemer zijn die langer op zijn geld moet wachten.

Er is meer: bij diverse gelegenheden verzekerde wethouder Inge Nieuwenhuizen (VVD) horecaondernemers dat ze op steun kunnen rekenen als ze plannetjes lanceren om deze crisis te overleven. Het horeca-echtpaar Jurgen en Mariska de Vries organiseerde bij Het Kookstation met Halloween een Hamburger drive thru. De klanten stroomden toe. Eten afhalen mag, maar de politie zag dit als een evenement. En legde alles stil. Burgemeester van der Kamp gaf in het AD aan niet te weten hoe je dit moet benoemen, “maar ik neig naar afhaal”. En: “Als we weten wat er speelt, kunnen we meedenken”. Oké dan: de politie deed haar werk, de lokale overheid wist van niks. Volgende keer tijdig melden, opgelost en allemaal blij.

Edoch: de exploitanten van de Pûha, Punk Hermenet en Mariël Dijkstra, bouwden hun kroeg (tijdelijk) om tot B&B. Dat was al dagen bekend bij ambtenaren en burgemeester Van der Kamp. Toch deed de politie vrijdagavond, de eerste avond dat gasten gebruik maakten van deze voorziening, een inval. De controle liep met een sisser af, maar wat ging er mis? Natuurlijk is waakzaamheid geboden, illegale activiteiten die de coronabestrijding ondermijnen moeten we niet willen. Hoe mooi is het dat ondernemers creatieve oplossingen bedenken om de eigen broek op te halen. Steun ze: niet alleen zeggen, ook doen.

Advertentie

Categorieën